FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI ZA 2015.

Zaklada Nova pokoljenja dobila 7 milijuna kuna, ali ne zna se od koga

20.07.2016 u 09:15

Bionic
Reading

Svaka treća neprofitna organizacija u Hrvatskoj nije na vrijeme ispunila svoju zakonsku obvezu i nije Ministarstvu financija predala financijski izvještaj za 2015. godinu. Takvu obvezu imale su 34.392 organizacije koje su upisane u Registar neprofitnih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu financija

U predviđenom roku to nije učinilo 11.375 organizacija, odgovorilo je na upit Novog lista to ministarstvo.

Ministarstvo financija krenulo je u nadzor kod neprofitnih organizacija koje nisu izvršile propisanu obvezu i na svojim je mrežnim stranicama upozorilo da zakon propisuje i kazne za organizacije koje ga ne poštuju. Kazne mogu biti i do 200 tisuća kuna za neprofitne organizacije te do 20 tisuća kuna za osobe koje su zakonski zastupnici tih organizacija.

Svoju obvezu, vidi se iz Registra, ispunile su dvije neprofitne organizacije koje su posljednjih dana izazivale pažnju javnosti, a riječ je o HDZ-ovoj Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) i zakladi Nova pokoljenja, koju kao i tvrtku Migrit solarna energija vodi Oksana Dvinskykh.

Tjednik Nacional nedavno je objavio da su Nova pokoljenja ZHDZ-u donirala 2,6 milijuna kuna. Davor Ivo Stier potvrdio je da je ugovor o donaciji imao odredbu o tajnosti.

Prema izvješću iz Registra ZHDZ je u prošloj godini dobio 2,84 milijuna kuna donacija, što je oko 800 tisuća više nego godinu dana ranije. Donacije su, navode u izvješću, primili od trgovačkih društava i pravnih osoba, što mogu biti i druge zaklade. Rashodi su im bili nešto veći, oko 3,5 milijuna kuna, pa su u toj godini poslovali s gubitkom, ali izvješće otkriva i da su u tom trenutku imali preneseni višak sredstava od 7,9 milijuna kuna iz ranijih razdoblja. Nakon pokrića gubitka taj višak je pao na 7,5 milijuna kuna.

Što se tiče Novih pokoljenja, ta zaklada u svom izvješću ističe da je u prošloj godini imala 6,95 milijuna kuna donacija, što je gotovo pet milijuna kuna više nego godinu dana ranije. No ne preciziraju tko su izvori tih donacija. Nisu to ni prihodi od državnog proračuna, ni pravnih osoba, ni građana, ni poduzeća, nego ih tek navode kao 'ostale prihode od donacija'.

Istovremeno Nova pokoljenja u prošloj su godini dala pet milijuna kuna donacija, što je 3,4 milijuna kuna više nego godinu dana ranije.