OD 19. SVIBNJA DO 1. LIPNJA

Zakazan Pride u Beogradu, neizvjesno hoće li ga i biti

08.05.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Beogradska Parada ponosa, koja bi se trebala održati od 19. svibnja do 1. lipnja, imat će niz edukativnih i kulturnih sadržaja čiji je cilj ukazati na društveni položaj LGBT osoba u Srbiji, no još nije izvjesno hoće li Pridea doista i biti s obzirom na činjenicu da je mimohod dosad više puta otkazivan ili zabranjen iz sigurnosnih razloga

Srbijanska ministrica bez portfelja Jadranka Joksimović, zadužena za eurointegracije, izjavila je u četvrtak kako bi država morala učiniti sve da Pride ove godine bude održan te najavila da će se i osobno angažirati da ta manifestacija uspije.

'Očekujem da ćemo uspjeti ove godine to uraditi', rekla je Joksimović novinarima i navela da su započeti prvi razgovori s predstavnicma LGBT zajednice, naglašavajući kako jednotjedne manifestacije LGBT populacije nikad nisu bile problematične, ali sam mimohod jest.

Šef izaslanstva EU u Srbiji, britanski diplomat Michael Davenport pozvao je srbijansku vladu i gradske vlasti u Beogradu da osiguraju održavanje Parade ponosa jer bi time poslali pozitivnu poruku iz Srbije.

'Ja bih htio ohrabriti vladu i grad da organiziraju miran skup, da ga osiguraju i pošalju jasnu poruku svim ljudima koji žele koristiti jezik prijetnje i nasilja da je takvo ponašanje neprihvatljivo', poručio je Davenport, istaknuvši da je Parada ponosa 'jedna veoma bitna prilika' i da bi organiziranje mirne parade u središtu Beograda 'poslalo veoma pozitivnu poruku cijelom svijetu'.

Raspravu u javnosti o Paradi ponosa potaknuo je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji dolazi iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavom da je Pride zakazan, ali da će on odlučiti hoće li sudjelovati u mimohodu tek kad 'nadležni organi budu odlučili' hoće li mimohoda i biti. 'Tada ću riješiti hoću li biti nazočan ili ne', rekao je gradonačelnik Beograda.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je u rujnu prošle godine, tri dana nakon što je službeno zabranjena Parada ponosa, zatražio da pripreme za Pride 2014. započnu 'već danas kako to pitanje ne bi ugrožavalo europski put Srbije'.

Nikolić je tada, podsjećajući na ustavna prava, istaknuo da 'svi građani pa i pripadnici LGBT populacije imaju zajamčeno pravo na okupljanje i to je jedan od postulata za koji se Srbija zalagala u okviru borbe za ljudska prava'.

Pride je 2009. godine u Beogradu zabranjen, a odlukom srbijanske vlade 'zbog sigurnosnog rizika' isto se dogodilo i 2012. Godinu dana ranije, unatoč jakom policijskom osiguranju, pripadnici desničarskih i navijačkih skupina demolirali su središte Beograda, protiveći se održavanju mimohoda. U tim neredima su ozlijeđene 142 osobe, među kojima 120 policajaca. Policija je privela ukupno 207 izgrednika, a 103 zadržala u pritvoru.