naš čovjek na terenu

Zagrepčani u panici, a kako su Švicarci naučili pravilno bacati smeće? 'Cinkanje im se sviđa jer je nagrada - porezna olakšica'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 26.01.2022 19:45
  • Objavljeno 26.01.2022 u 19:45
Odlaganje otpada u Švicarskoj; košarkaški trener Nikša Bavčević

Odlaganje otpada u Švicarskoj; košarkaški trener Nikša Bavčević

Izvor: Profimedia/Cropix / Autor: Montaža: N. Bučević, tportal; Hector Christiaen / Alamy / Alamy / Profimedia; N. Dugi/Cropix

Najava zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o izmjeni sustava odvoza i gospodarenja otpadom u glavnom gradu, predstavljena kroz gradsku odluku koja je trenutno na javnom savjetovanju, najčešće je plastično opisana kao 'kopiranje švicarskog modela'. U toj državi naime kućanstva plaćaju fiksnu mjesečnu naknadu, a varijabilna - i stvarna - cijena zapravo se podmiruje kupnjom posebnih vrećica za smeće u trgovinama, pa tako svaka obitelj uglavnom plati onoliko koliko ga je i proizvela

Ambiciozan plan istog trenutka izazvao je polemike i prosvjede, ali i logična pitanja: kako u gradu s 800 tisuća stanovnika učinkovito kontrolirati tko odlaže otpad u koji spremnik, kamo će se skloniti kontejneri koji se trenutno uglavnom nalaze na javnim površinama, hoće li savjesni građani trpjeti zbog neodgovornih, očekuje li se od njih da špijuniraju i prijavljuju svoje susjede te je li uopće realno da se sredina čije su ulice već godinama doslovno zatrpane smećem najednom preobrazi ni manje ni više nego u - Švicarsku.

Odgovore na ova pitanja potražili smo upravo u toj zemlji, u Veveyu na obali Ženevskog jezera, u kojem godinama živi i radi priznati splitski košarkaški trener Nikša Bavčević. On nema egzaktne statističke podatke, no može prenijeti iskustva običnog građanina i osobnu procjenu toga mogu li se Zagreb i Hrvatska jednog dana, barem u daljoj budućnosti, približiti svom novopečenom europskom uzoru.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Avalon / Avalon / Profimedia

'Teško: u Švicarskoj model zapravo savršeno funkcionira, a u Hrvatskoj smo još uvijek, rekao bih, na dosta nižem stupnju svijesti i razvoja', kaže Bavčević za tportal.

'Svaki kvart ima svoje reciklažno dvorište'

'Kao prvo, ovdje svaki kvart ima svoje reciklažno dvorište u kojemu se odlaže sav otpad poput stakla, plastike, kartona i druge ambalaže, a radi se o ogromnim količinama koje se odvojeno prikupljaju. Čak i svaka veća trgovina ima obavezu držati kutak u kojemu se takav otpad može odložiti. Nema naknade za povratnu ambalažu. A ostatak smeća, mahom biorazgradiv, odlazi u kontejnere koji su redom ukopani u zemlju, ne smrde i vrlo su uredni jer se svi služe posebnim vrećicama', kaže nam Bavčević.

Nikša Bavčević

Nikša Bavčević

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi / CROPIX

Vrećice, one iste za koje je Tomašević najavio da će stajati oko četiri kune po komadu, moći će se kupiti u trgovinama.

'Taj sustav ovdje savršeno funkcionira: jedna vrećica stoji dva franka, dakle oko 14 kuna, i služi kao naknada za odvoz smeća i druge komunalne usluge. Svakom kućanstvu u interesu je što više odvajati i što sporije puniti svoje vrećice. Kontejneri nisu zaključani', informira nas Bavčević te potom odgovara na logično pitanje: kako je uvedena disciplina i kako su je građani prihvatili?

'U tome nema previše filozofije, niti je bilo koji narod a priori više civiliziran od nekog drugog. Ovdje se radi o kombinaciji financijskih poticaja s jedne strane i straha od kažnjavanja s druge. Manja količina odloženog nerazvrstanog otpada nosi i manju količinu kupljenih vrećica, a onda i manju cijenu. A kazne su ekstremno visoke i, iskreno, ne sjećam se da sam u posljednjih pet godina vidio jednu crnu vreću u kontejneru. Sve su u boji u kakvoj moraju biti. Na lokacijama na kojima se to događalo i u reciklažnim dvorištima postavljene su kamere', kaže nam Bavčević.

Svaki kvart ima svoje reciklažno dvorište

Svaki kvart ima svoje reciklažno dvorište

Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER

Dio svog života on je boravio i u Belgiji, odakle nosi slična iskustva.

Kućepazitelj kao pas čuvar

'Ako smetlari uoče da je jedna vrsta otpada odložena u pogrešnu kućnu kantu, označavaju je znakom 'x' i ostavljaju punu. U Švicarskoj pojava pogrešne vrećice u kontejneru izaziva istragu i, vjerujte, ona bude dosta učinkovita. No to se zbilja ne događa često jer su građani naprosto motivirani da odvajaju što više otpada i plaćaju manje račune', dodaje sugovornik tportala.

'Što se tiče velikih stambenih zgrada, svaka od njih ionako ima svog kućepazitelja ili predstavnika stanara čija je dužnost pratiti situaciju i upozoriti ako se eventualno pojavi problem. On je neka vrsta 'psa čuvara', samo što u stvarnosti nema potrebe za njegovim velikim angažmanom', objašnjava nam Bavčević.

  • +4
  • +1

Kontejneri za smeće u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Za konac, pitamo ga i o buni Zagrepčana koji su se zgrozili nad idejom da prijavljuju svoje neodgovorne susjede koji nepropisno odvajaju otpad - događa li se nešto slično u Švicarskoj kad nekima od njih zakaže kultura i građanska disciplina?

'O, da! Postoji uhodan princip po kojemu svaki građanin koji podnese prijavu, a ona se kasnije pokaže točna i opravdana, bude oslobođen plaćanja dijela poreza. Švicarcima se, vjerujte, ta opcija također jako sviđa…'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!