sanacija štete

Zagrepčani, izbjegavajte Jelenovac - počinje rušenje opasnih stabala

16.04.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon što je tportal prošli tjedan izvijestio o alarmantnoj situaciji u Park-šumi Jelenovac, u kojoj se zbog aktivnih klizišta golema stabla ruše na stazu te ugrožavaju sigurnost prolaznika, Hrvatske šume najavile su u ponedjeljak početak sanacije koja će potrajati desetak dana i u sklopu koje bi sva potencijalno opasna stabla trebala biti uklonjena. No kada će se sanirati klizišta koja uzrokuju rušenje stabala – ostaje nepoznato

Park-šuma Jelenovac, zelena pluća Zagreba koja se nalaze svega nekoliko stotina metara od Ilice i gradskog središta, već nekoliko mjeseci nije sigurna za šetače i rekreativce. Kako je tportal već izvijestio, duž Jelenovačkog potoka evidentirano je više aktivnih kliznih ploha i odrona zemlje, zbog kojih dolazi do samoizvale golemih stabala.

U proteklih mjesec dana na šumsku stazu srušilo se oko 20 stabala, a ozbiljnost situacije prepoznali su i iz Hrvatskih šuma, pa će tijekom narednih 10-ak dana provesti opsežne radove kako bi građani ponovno mogli nesmetano uživati u ovoj zelenoj oazi.

Područje uz Jelenovački potok trenutno je zatvoreno te iz Hrvatskih šuma apeliraju na građane da se tijekom trajanja radova, zbog vlastite sigurnosti, ne upućuju ondje.

'U sljedećih 10-ak dana planiramo ukloniti oko stotinjak stabala, onih koja su već srušena i onih koja su nakrivljena. Sječi stabala pristupamo vrlo oprezno, pogotovo na potencijalnim klizištima i strmim dijelovima terena, gdje stabla još mogu imati funkciju zadržavanja tla, no prioritet nam je ukloniti stabla koja ugrožavaju život građana', istaknuo je voditelj zagrebačke podružnice Hrvatskih šuma Damir Miškulin.

  • +9
Klizišta i srušena stabla na Jelenovcu Izvor: tportal.hr / Autor: Tena Škare

Upozorava i da je za sutra najavljena velika kiša, pa će dio stabala vrlo vjerojatno pasti sam od sebe, što je još jedan razlog da građani izbjegavaju kretanje šumskom stazom uz Jelenovački potok. Nakon radova slijedi uspostava šumskog reda, a u jesen se kreće u sadnju novih sadnica te će se na mjestima na kojima neće biti podmlatka posaditi nove autohtone vrste.

No sve ovo nije dugoročno rješenje jer problem aktivnih klizišta na Jelenovcu, zbog kojih se stabla i ruše, ostaje, s obzirom na to da Hrvatske šume nemaju ingerenciju nad saniranjem kliznih ploha. Za to je zadužen Odsjek za održavanje klizišta i odvodnju atmosferskih voda, a iz Grada već danima nema odgovora na upit tportala kad se planira sanirati opasna klizišta.

  • +14
Srušena stabla na Jelenovcu Izvor: tportal.hr / Autor: Tena Škare

'Klizišta će trebati rješavati u koordinaciji s ministarstvima koja to rade, a to je posao koji nas čeka u idućim mjesecima i godinama', kaže Miškulin i dodaje da Hrvatske šume u tim radovima mogu biti samo potpora.

Ovo je samo mali dio velikog broja klizišta u Zagrebu, jer praktički cijela podsljemenska zona vrvi njima, bilo aktivnima, bilo umirenima, što je vidljivo i na karti koju je predočio upravitelj radne jedinice Hortikultura Zagreb, Damir Dramalija.

'Važno je znati da se ovim radovima ne pristupa s ciljem nekakve eksploatacije. U svim urbanim šumama ekonomska dobit je u potpunosti potisnuta i njima se gospodari na način da se sve općekorisne funkcije maksimalno dovedu do izražaja. To su uglavnom protuerozijsko djelovanje, protuklizišta, pročišćavanje zraka i vode te osiguravanje povoljnih uvjeta građanima za odmor i rekreaciju. Stoga su općekorisne funkcije nešto što nema vrijednosti i teško je uopće izračunati nastale štete', napominje Dramalija.

Nakon što se završe radovi građanima će možda biti neobična nova šumska vizura jer će se zbog velike sječe stabala područje činiti prilično ogoljelo, no iz Hrvatskih šuma ističu kako je to nužno da bi se u jednoj od najljepših zagrebačkih šuma ponovno nesmetano mogli opuštati svi građani.