BANDIĆ TVRDI

Zagrebu trebaju podzemne garaže u središtu

20.10.2009 u 19:53

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ocijenio da Zagrebu trebaju podzemne garaže u središtu te kako je to jedini način da se riješi automobila s nogostupa, dok se o potpunoj zabrani prometa u gradu ne razmišlja

Bandić je svoje stajalište o podzemnim garažama iznio u gradskoj upravi nakon susreta sa zagrebačkim ekipama prve pomoći Crvenog križa, koje su na državnom natjecanju osvojile prva tri mjesta.  Povod novinarskim pitanjima bilo je pokusno ispitivanje terena za podzemne garaže kod Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK), gdje je jučer probijena vodovodna cijev pa je velika količna vode istekla na cestu.

Bandić je izvijestio kako je odmah zatražio da se utvrdi odgovornost za taj slučaj te da će 'troškove snositi onaj tko je odgovoran: izvođač radova ili onaj tko je loše priredio teren'. Negativne reakcije na gradnju podzemne garaže kod HNK ovih su dana stigle iz Društva povjesničara umjetnosti i dijela stručnjaka, povjesničara umjetnosti, arhitekata i urbanista.

Na novinarski upit treba li Zagrebu podzemna garaža pored HNK, Bandić je odgovorio da Zagreb treba podzemne garaže u središtu. Grad Beč, koji nam je uzor u mnogočemu, u prvom prstenu ima 21 garažu, a mi pet u prvom i drugom, kazao je Bandić, navevši da garaže treba graditi i u središtu, i u rubnim dijelovima grada kako bi na nogostupima bilo dostatno prostora.

Na novinarski upit je li u Zagrebu moguća zabrana prometa u središtu, Bandić je odgovorio kako 'toga u nas neće biti'.'Isto se govorilo i o Cvjetnom prolazu', kazao je Bandić, odgovarajući na pitanje može li razuvjeriti građane koji se boje da bi se u HNK mogla dogoditi 'nova Kupska'. 'Govorilo se da će se srušiti crkva i Cvjetni trg, a sve je na mjestu', kazao je, napomenuvši kako nema grada u Europi i svijetu koji nije 'doživio renesansu' u svojoj staroj jezgri.

Pozvao je investitore da ulažu u oživljenje Gornjeg grada i 16 donjogradskih blokova u skladu s prostornim planom.