RAZGOVOR S MEĐUNARODNOM SVEMIRSKOM STANICOM

Zagrebački učenici putem radioveze ispitivali astronauta

26.06.2013 u 22:03

Bionic
Reading

U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu večeras je na zanimljiv način proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Dvadeset i osam učenika škole, koji su sudjelovali u projektu ARISS (Amateur Radio on International Space Station), dobilo je priliku postaviti pitanja astronomu Luci Parmitanu koji je predstavnik Europske svemirske agencije (ESA) na Međunarodnoj svemirskoj stanici (International Space Station - ISS), piše Jutarnji list

Pitanja su, piše Jutarnji list,  postavljana radiovezom jer su svi učenici položili potrebne ispite za radioamatere i svi odlično govore engleski. Kako međunarodna svemirska stanica prelijeće brzinom od 27.500 kilometara na sat, vrijeme raspoloživo za razgovor je bilo svega 12-ak minuta, tako da su samo 24 učenika stigla postaviti pitanja.

Zbog na mahove loše veze nisu se mogli čuti svi odgovori, no saznali smo da je Luka u svakodnevnom kontaktu sa svojom suprugom, da astronauti na ISS-u imaju poseban režim prehrane te da nikad nisu bolesni, odnosno u slučaju nekakve slabosti vode brigu jedni o drugima.

Također, Luca Parmitano je rekao da bi želio biti jedan od prvih astronauta koji će letjeti na Mars.

Razgovoru učenika sa astronautom ISS-a prisustvovao je i ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić te Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a i bivši učenik škole.