negativne ocjene

Zagrebačka oporba: Sramotna je reakcija nakon potresa; bilo bi najpoštenije da su svi nadležni podnijeli ostavke

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.05.2020 16:30
  • Objavljeno 07.05.2020 u 16:30
Zagrebačka oporba

Zagrebačka oporba

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Raspravu oko izvješća zagrebačkog gradonačelnika o posljedicama potresa i mjerama i aktivnostima na saniranju štete u četvrtak su obilježile negativne ocjene oporbe, koja smatra da gradske službe nisu dobro reagirale, stoga su pozvali na ostavke odgovornih

Izvješće Milana Bandića o posljedicama potresa i mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju radi saniranja štete prihvaćeno je na sjednici Gradske skupštine većinom glasova uz glasne kritike oporbe, koja smatra da je reakcija vladajućih u gradu bila sramotna.

"Mislim da su svi građani Zagreba svjesni koliko je Grad loše reagirao, neprofesionalno i nestručno", komentirao je u ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić.

Ne samo da u trenutku kada se potres dogodio sustav nije bio pripremljen, nego se raspao. Ključno je pitanje, naglašava SDP-ovac, što se dogodilo s novcima građana koji plaćaju najveći prirez u državi.

"U trenutku kada oni trebaju pomoć sustav Grada Zagreba ne brine o njima. Pokazala se potpuna nesposobnost uprave koja vodi ova grad", ustvrdio je.

Izvješće koje je dostavljeno zastupnicima ima tri i pol stranice teksta i iz njega se ne vidi tko je odgovoran, što je Zagreb napravio niti kakvu korist su građani imali od sadašnje uprave.

Sramotna je reakcija nakon potresa i bilo bi najpoštenije da su svi nadležni podnijeli ostavke, poručio je Brumnić.

Podići spomenik imovini građana Zagreba

David Bilić iz Radničke fronte ustvrdio je da Bandić predstavlja "elementarnu nepogodu".

"Kada se završi Spomenik domovini možda bi bilo dobro da se podigne spomenik imovini građana Zagreba, koja je nestala Bandićevom krivnjom. Gospodine Bandiću, mislim da je krajnje vrijeme da odstupite nakon ovakvog nošenja s potresom", poručio je.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ustvrdio je pak da su gradske službe od prvog dana bile na terenu, imali su stožer i sve je krenulo svojim tijekom.

Dodao je da se posljedice potresa neće rješavati 45 dana već pet do deset godina, ako se država "sjeti donijeti zakon". Zagreb je odradio maksimalno koliko je mogao, istaknuo je Kalinić.

Nestranačka Ljerka Mintas Hodak odbacila je Kalinićeve tvrdnje da se Ured odmah uključio u akcije sanacije, rekavši da su građani svjedoci da su sami organizirali popravke o vlastitom trošku.

"Ovo izvješće govori da gradske službe na čelu s Bandićem ignoriraju građane", ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glasa i HSU-a).

"Zagreb ima ured koji se priprema za potres, a kad je potres taj ured zaboravi što radi. Valjda smo svi trebali spavati s lecima ispod jastuka", komentirala je.

"Nemojte omalovažavati Civilnu zaštitu. Da je moglo bolje - moglo je. Ali, gospodo zastupnici, ako niste zadovoljni priključite se Civilnoj zaštiti i pomozite", odgovorio je oporbi Kalinić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!