LIJEK PROTIV DEPRESIJE

Zagrebačka liječnica nominirana za uglednu nagradu

Bionic
Reading

Zagrebačka specijalistica za neurologiju dr. Maja Roje Novak nominirana je za Milenijsku tehnološku nagradu u Finskoj

Dr. Maja Roje Novak napravila je značajan iskorak prema novom pristupu depresiji, što se vidjelo već prije dvije godine kada je u Bruxellesu s visokom ocjenom potvrđena patentna prijava njezina inventivnog lijeka Sulpyco, izvještava portal Radio Gornji Grad

Riječ je o jedinstvenom postupku koji predstavlja potpuno inovativnu metodu nazvanu alohomeoterapija. Napredak u pristupu i tretiranju bolesti izražen je time što se klasični kemijski lijekovi kombiniraju s homeopatskim. Tako dolazi do smanjivanja doze kemijskog lijeka čime se izbjegava čitav niz nuspojava dok terapijski učinak lijeka može ostati sačuvan.

Doza kemijske supstancije u lijeku čak je do deset puta manja nego u uobičajenim lijekovima, a kombinirana je i s homeopatskim dodacima, pa u tom pogledu Sulpyco predstavlja prvi takav proizvod na svijetu. Sigurno je kako lijek može imati široku primjenu: može otklanjati kronični umor, depresije, anegdotalno poboljšava raspoloženje, koncentraciju, pojačava spolnu želju, regulira san i apetit, omogućuje bolju radnu učinkovitost, te smanjuje strah i paniku.

Lijek se uzima injekcijom koja se primjenjuje potkožno. Daje se vrlo tankom inzulinskom iglom, tako da je podesan i za samo aplikaciju. Učinci po zdravlje vide se već nakon 5-10 dana redovnog uzimanja lijeka.

Poslije kratke obavijesti koja je o Sulpycu tiskana u američkom znanstvenom časopisu ”'Scient American', na preporuku kemičara dr. Ivice Cepane i uz potporu prof. Mire Jakovljevića, doc. Ljiljane Hlupić i dr. Nevena Starčevića prihvaćena je nominacija dr. Maje Roje Novak za ovu jedinstvenu nagradu.

Dr. Mara Roje Novak prva je u svijetu spojila kemiju i homeopatiju na znanosti zanimljiv način i to na području koje je od širokog interesa za zdravlje i nove tehnologije.

Millennium Technology Prize finska je nagrada u obliku kristalnog šiljka od silicija koja se dodjeljuje za one tehnološke inovacije usmjerene ka humanijem društvu i životu.