zagušene linije

Zagrebačka Hitna pomoć zatrpana je pozivima: Ne zovite osim ako nije nužno

02.01.2024 u 22:05

Bionic
Reading

Zagrebačka Hitna pomoć zatrpana je pozivima te moli građane da ih ne zovu osim ako nije nužno

"Ravnateljica je uputila apel zbog toga što je ovih dana zima pa ima puno ljudi s respiratornim infekcijama, s povišenom temperaturom, imamo povećan broj poziva u vezi s davanjem savjeta za povišenu temperaturu. E, sad, nije nama problem dati savjet za povišenu temperaturu, to nije zahtjevan poziv, međutim zauzima telefonske linije", rekla je u Dnevniku Nove TV Davorka Muškardin, voditeljica smjene na Hitnoj pomoći.

"Treba vremena da se tom čovjeku da kvalitetan savjet, treba postavljati pitanja i sve to skupa zauzima vrijeme hitne službe, odnosno telefona koji inače služi za stanja koja životno ugrožavaju pacijente", nastavila je.

"Dok mi dajemo savjet za temperaturu, netko može zvati da je stvarno životno ugrožen. Bilo da se radi o nekakvom srčanom, moždanom udaru, nekim ozbiljnim ozljedama, prometnim nesrećama i takvi pacijenti ne mogu dobiti na vrijeme hitnu pomoć", napomenula je Muškardin.

"Za početak, prva tri dana ne treba se nikome posebno javljati u smislu da bi trebalo ići obiteljskom liječniku. Treba snižavati temperaturu, a to mislim da većina građana zna kako se ona snižava. To su znale naše majke i bake. Treba uzimati odgovarajuću količinu lijekova protiv temperature, najčešće paracetamol odnosno ibuprofen, a temperatura se može skidati i vanjskim hlađenjem organizma kao što su tuširanje u mlakoj vodi i mlakim oblozima", objasnila je Muškardin.

"Isto vrijedi i za malu djecu i za sve ljude koji su inače zdravi. Kod starih i teško bolesnih pacijenata to je nešto drugo, međutim kod mlađih, zdravijih pacijenata tri dana temperature smatra se nečime što nije ništa alarmantno i u svakom slučaju u ta se tri dana slika bolesti promijeni, pa se može i adekvatno postaviti dijagnoza", istaknula je.

"Savjete za takve vrste smetnji trebaju davati liječnici obiteljske medicine. Ovih je dana sigurno bilo teže dobiti liječnika obiteljske medicine zato što su praznici pa su spojeni dani i vrlo je teško bilo doći do njih, ali uglavnom takve savjete daju oni", poručila je Muškardin.

"Vrlo je živahan dan, imamo jako puno poziva, jako puno intervencija, sad se predvečer nešto smanjilo", izjavila je Muškardin i dodala da dolaze različiti pacijenti, od onih s gripom i koronavirusom pa sve do onih starijih kroničnih pacijenata koji zahtijevaju neku skrb. 

"COVID-a ima, ne mogu vam točno sada reći brojke, ali COVID-a uvijek ima", izjavila je.

"Apeliramo da kad zovete hitnu pomoć, broj 194, probajte nazvati ako vam stvarno treba, ako je životno ugrožavajuća situacija jer u protivnom zauzimate linije nekome kome bi to moglo život značiti", napomenula je Muškardin.