i online praćenje

Zagreb prvi put ugošćuje Europski kongres pedijatara, prijavljeno više od 1200 sudionika

04.10.2021 u 10:40

Bionic
Reading

Krovna udruga pedijatara Europe - European Paediatric Association (EPA) organizira 10. kongres, a prvi put će pedijatre ugostiti Zagreb i Hrvatsko pedijatrijsko društvo Hrvatskog liječničkog zbora od 7. do 9. listopada

Kongres će se prvi put u Hrvatskoj i susjednim državama održati od 7. do 9. listopada 2021. godine u hotelu Westin u Zagrebu. Europaediatrics kongres odžat će se zajedno s 14. kongresom Hrvatskog pedijatrijskog društva i 13. kongresom Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, a na njemu će sudjelovati pedijatri i zdravstveni radnici iz Europe i šire. Prijavljeno je više od 1200 sudionika.

Na kongresu će se predstaviti najnovije znanstvene spoznaje iz raznih područja pedijatrije i suradnih pedijatrijskih struka. Teme njihovih izlaganja obuhvatit će liječenje i prevenciju akutnih i kroničnih bolesti kao što su dijabetes i pretilost. Obuhvaćene su i aktualne teme poput pitanja mentalnog zdravlja i cijepljenja, a posebice COVID-19 pandemija. Za sve sudionike koji neće moći fizički nazočiti kongresu, program će u cjelosti moći pratiti i online.

Pedijatrija se kao samostalna disciplina izdvojila iz interne medicine nakon spoznaje da se dijete razlikuje od odrasloga čovjeka po anatomskim i fiziološkim osobinama te po reakcijama na patogene mikroorganizme i druge podražaje iz okoliša. Prvo je medicinsko zbrinjavanje djece u Europi zabilježeno u 18. stoljeću, a prva bolnica za stacionarno liječenje osnovana je 1802. godine u Parizu. Prva poznata ustanova za zaštitu djece u Hrvatskoj bilo je sirotište u Dubrovniku koje se spominje u dokumentima s kraja 13. stoljeća. Prvi pedijatar u Hrvatskoj, dr. Radovan Marković, osnovao je prvi pedijatrijski odjel u KBC Sestre milosrdnice 1904. godine.