GRAD PO MJERI MLADIH

Zagreb kandidiran za Povelju časti UN-Habitat 2009.

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2009 16:54
  • Objavljeno 03.09.2009 u 16:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nacionalni savez mladih Hrvatske kandidirao je Grad Zagreb za Povelju časti UN-Habitat 2009. za izniman doprinos unaprjeđenju života mladih u urbanoj zajednici, koju Ujedinjeni narodi dodjeljuju na Svjetski dan obitavališta.

Hoće li Zagreb tu nagradu dobiti znat će se u drugoj polovici ovoga mjeseca, izvijestio je danas na konferenciji za novinare voditelj projekta kandidiranja Grada Zagreba za UN-Habitat Anđelko Markulin.

Nagrada će dobitnicima biti uručena tijekom Opće proslave Svjetskog dana obitavališta (World Habitat Day) 5. listopada u Washingtonu.

Povelja časti ustanovljena je 1989., pa će se tako proslaviti 20 godina njezina ustanovljenja. Danas je to najprestižnija nagrada u svijetu koja se dodjeljuje za djelatnosti vezane uz urbani razvoj, a nakana joj je istaknuti inicijative koje su iznimno pridonijele u različitim područjima (pružanja utočišta, stvaranje šansi beskućnicima, predvodništvo u poslijeratnoj obnovi, stvaranje i unaprjeđenje urbane infrastrukture i kvalitete urbanog života).

Markulin je rekao da je temelj kandidiranja Grada Zagreba za Povelju časti UN-Habitat 2009. institucionalna potpora koju Zagreb već sedam godina pruža izviđačkim udrugama.

Dopredsjednik Zagrebačkog skautskog zbora Hrvoje Petrić istaknuo je kako je izviđački pokret 2007. obilježio 100 godina neprekidnog djelovanja, a danas u Zagrebu ima oko 1500 izviđača, organiziranih u 20-ak izviđačkih udruga koje svojim aktivnostima pokrivaju oko 30 posto zagrebačkih osnovnih škola.

UN-HABITAT je agencija UN-a posvećena problematici urbanog razvoja. Deklaracijom donesenom u Vancouveru 1976. Opća skupština UN-a joj je dala u zadaću promoviranje pitanja društveno i ekološki održivih gradova i općina i odgovarajućeg stanovanja za sve, a formalno osnivanje agencije bilo je 1978. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi