OGLAŠAVANJE NA JAVNIM POVRŠINAMA

Zagreb ide na Ustavni sud kako bi zaštitio svoje i Todorićeve interese

31.10.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba na današnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je odlučila da će se žaliti Ustavnom sudu na presudu Visokog upravnog suda prema kojoj plakatiranje na javnim površinama i nekretninama u vlasništvu Grada nije komunalna, već tržišna djelatnost, čime je razbijen monopol Zagreb plakata za oglašavanje na istima

Podsjetimo, Grad je 2007. godine, svega nekoliko mjeseci prije nego su u 49-postotni udio Zagreb plakata, tvrtke u većinskom vlasništvu Holdinga, ušli Agrokor i EPH, donio odluku prema kojoj je plakatiranje na navedenim površinama komunalna djelatnost.

Ovakvom odlukom nije bila zadovoljna tvrtka Europlakat koja je odlučila pokrenuti sudski proces koji je koncem rujna 2013. godine i dobila.

Vidoje Bulum, pročelnik stručne službe gradonačelnika, kazao je kako vjeruje da Grad na Ustavnom sudu može pobiti presudu Visokog upravnog suda jer smatra da on nije ušao u meritum stvari, već se vodio logikom tržišta, a ne uređenjem javnih površina. Također je naveo da Zakon o komunalnoj djelatnosti taksativno ne navodi što je, a što nije komunalna djelatnost te da je Gradu ostavljena sloboda u određivanju što ona može biti. Podsjetio je i da sud nije uvažio mišljenje Agencije za tržišno natjecanje koja je utvrdila da nema uvjeta za vođenje postupka, jer su svi prikupljeni podaci ukazivali da Zagreb plakat nema vladajući položaj na mjerodavnom tržištu vanjskog oglašavanja na području Zagreba.

'Ovom presudom Grad Zagreb stavio se u neravnopravan položaj u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave jer kod njih sada plakatiranje može biti komunalna djelatnost, a u Zagrebu ne', kazao je Bulum.

Na pitanje koje to jedinice lokalne samouprave imaju plakatiranje kao komunalnu djelatnost nije imao odgovora.

Tijekom rasprave zastupnici su najviše zamjerili što o svemu nisu izviješteni na vrijeme jer je presuda stigla 3. listopada, a sjednica Skupštine sazvana je u samo 24 sata. Napomenuto je, ako se o svemu moglo raspravljati i na redovnoj sjednici održanoj prošlog tjedna, a HDZ-ov Andrija Mikulić nije propustio napomenuti kako je njegova stranka 2007. godine bila protiv donesene odluke te da je tada upozoravala na ovo što se dogodilo danas.

Vlasništvo Zagreb plakata danas je raspoređeno u omjeru 51 posto Holding i 49 posto Agrokor Ivice Todorića pa se može zaključiti kako odlaskom na Ustavni sud uz svoje interese Grad želi zaštititi interese vlasnika Agrokora.