STUDIJA POKAZALA

Zagađeni zrak koji Brođani udišu ne utječe na pojavu raka

22.11.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije predstavio je javnosti dugo očekivanu Studiju mogućih utjecaja ekoloških čimbenika na zdravlje građana koja se radila osam mjeseci, a obuhvaća razdoblje od 2005. do 2010. godine i temelj je daljnjim istraživanjima utjecaja štetnih tvari iz bosanskobrodske rafinerije i drugih izvora onečišćenja

Dogodine ćemo izaći s novim podacima da vidimo ima li kakvih promjena, najavio je ravnatelj brodskoposavskoga Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković. Radi usporedbe i kvalitetnije analize, predložio je i osnivanje povjerenstva koje bi pratilo stanje u drugim dijelovima Hrvatske. Zauzeo se i za što žurnije postavljanje druge mjerne postaje u Slavonskome Brodu koja bi pratila onečišćenje zraka na širem području.

Stručni recenzenti - prof. Franjo Plavšić iz Zavoda za toksikologiju, dr. Krunoslav Capak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju pri Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo, i dr. Vladimira Vađić iz Instituta za medicinska istraživanja - ocijenili su studiju vrlo vrijednom.

'Epidemiološka istraživanja su izvanredna. Ona pokazuju kako u ovom trenutku Brod po kancerogenim pojavama ne odskače od hrvatskoga prosjeka, no pitanje je što će biti za 15 do 20 godina. Sve ovisi o tomu koliko će dugo trajati izlaganje štetnim tvarima poput benzena. Zato je važno da se njihove emisije što prije svedu u zakonske okvire', rekao je prof. Franjo Plavšić.

Dr. Krunoslav Capak veliku vrijednost studije vidi u tome što sadržava sve pokazatelje zdravlja ljudi koje treba dalje pratiti da bi se vidio mogući porast bolesti koje su vezane s onečišćenjem zraka.

Za traženje nekakve uzročno-posljedične veze između pojedinih onečišćivača i bolesti potrebne su mnogo kvalitetnije i dugotrajnije studije, koje su i skupe, rekao je Capak i podsjetio da probijanje graničnih vrijednosti sumporovodika, benzena i lebdećih čestica u Brodu posredno utječe na zdravlje jer može izazvati stres.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Goran Heffer vjeruje da će ta studija biti argument više da u razgovorima sa susjedima u Bosni i Hercegovini traže da se brže riješi problema s rafinerijom u Bosanskome Brodu. Podsjećajući na skoro potpisivanje međudržavnog sporazuma o zaštiti okoliša, Heffer je rekao kako vjeruje da će se problem riješiti i prije roka od dvije godine, koji je krajnji za modernizaciju pogona rafinerije.