PRVI POSJET BRUXELLESU

Zaev: Makedonija računa na prijateljstvo Grčke

12.06.2017 u 18:09

Bionic
Reading

Novi makedonski premijer Zoran Zaev obećao je u ponedjeljak da će produbiti prijateljstvo svoje zemlje s Grčkom kako bi se pronašlo rješenje za spor oko imena Makedonije i pokrenula procedura pristupanja EU-u i NATO-u

"Znam da ako budemo imali prijateljske odnose i dobar pristup, da se može pronaći rješenje", rekao je Zaev u Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima EU-a i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Naši prijatelji grčki građani, putem vladajuće i oporbenih stranaka, podržat će Makedoniju na njezinu putu prema europskoj integraciji i NATO-u", dodao je Zaev, ističući da je to njegov prioritet.

Grčka ne priznaje Skoplju pravo da koristi ime Makedonija kako se naziva jedna od njezinih pokrajina.

Stoltenberg je kazao da Makedonija može ući u NATO samo ako se pronađe 'uzajamno prihvatljivo rješenje' spora oko imena, pregovorima pod okriljem UN-a. 'Tek tada će se moći početi napredovat', rekao je glavni tajnik.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn zauzeo se za 'kompromis u kojem svatko malo popusti, ali dobije puno više zauzvrat'.

'Naravno, to neće biti lako', priznao je, podsjećajući da će biti potreban 'jednoglasan pristanak svih država članica' EU-a u svakoj fazi pristupnih pregovora.

'Ne možemo napredovati s privremenim rješenjima', upozorio je.

Makedonija je primljena u UN 1991. pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM), što bi trebalo biti privremeno.

Novi makedonski premijer Zaev u ponedjeljak je doputovao u svoj prvi službeni posjet u Bruxelles, gdje se sastao s vodećim ljudima institucija EU-a i NATO-a. Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u od 2005. godine, ali zbog spora oko službenog imena zemlje s Grčkom još nema datum za početak pregovora.

'Krajnje je vrijeme da započnemo pregovore', rekao je Zaev, nakon sastanka s povjernikom. 'Za Makedoniju članstvo u EU nema alternative i pregovori o članstvu trebaju početi što prije', istaknuo je.

Europska unija imala je posredničku ulogu u rješavanju duboke političke krize u Makedoniji koja je trajala u posljednje dvije godine. Za to vrijeme uopće nije bilo dijaloga između vlade bivšeg premijera Nikole Gruevskog i oporbe koju je predvodio Zaev.

'Formiranje nove vlade pozitivna je stvar. Vaša zemlja je okrenula novu stranicu nakon političke krize koja je predugo trajala. Ovo je svježi početak, ali nema mjesta za samozadovoljstvo', istaknuo je Hahn.

Govoreći o pitanju otvaranja pregovora i činjenici da oni još nisu otvoreni unatoč ranijim preporukama Komisije, Hahn je rekao da 'nikoga ne želi kriviti za to'.

'Moramo raditi na rješenju, na kompromisu. Postoji tendencija da se sve vidi u perspektivi  tko je gubitnik, a tko dobitnik. Dobar kompromis znači da svi malo popuste i na kraju zauzvrat dobiju više', rekao je Hahn.

Grčka je do sada bila krajenje nepopustljiva po pitanju imena Makedonija, smatrajući da to ime pripada njezinoj baštini. S druge strane, makedonska strana nije odustajala od prava na svoje ime, stoga se Hahnova izjava može shvatiti kao poziv i jednoj i drugoj strani da malo popuste.