ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Zadrani godišnje popuše više od 100 kg marihuane

22.10.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Po istraživanju otpadnih voda grada Zadra, koje je proveo Institut Ruđer Bošković, ove godine u tom će se gradu konzumirati oko 105 kilograma marihuane, 22 kilograma heroina, šest kilograma kokaina te više od osam kilograma amfetamina, rečeno je danas na konferenciji o zloporabi droga u Petrčanima, u blizini Zadra.

Analiza konzumacije droga preko tvari pronađenih u otpadnim vodama u Zagrebu se provodi već nekoliko godina, a ove godine istraživanje je prvi put provedeno izvan glavnoga grada - u Zadru tijekom ožujka i svibnja te srpnja i kolovoza.

Analiza je pokazala prisutnost tvari najvažnijih ilegalnih droga, rekla je voditeljica istraživanja Senka Terzić. 'Istraživanje se fokusiralo na heroin, kokain, ecstasy, amfetamin, metamfetamin i marihuanu te dva terapijska opijata - metadon i kodein. Istraživanja su pokazala da otpadne vode grada Zadra sadržavaju mjerljive koncentracije svih istraživanih tvari osim metamfetamina', rekla je Senka Terzić.

Načinjena je i procjena potrošnje droge u Zadru ove godine. Tako je potrošnja kanabisa u Zadru ove godine oko 105 kilograma, heroina 22 kilograma, amfetamina 8,2 kilograma, kokaina šest kilograma, a ecstasyja 0,4 kilograma.

Istraživanje je pokazalo i razliku u potrošnji tijekom turističke sezone. Nasuprot heroinu, amfetaminu i kokainu, čija je potrošnja bila znatno veća tijekom turističke sezone, nije dokazana viša stopa potrošnje marihuane ili terapijskih opijata, istaknula je Senka Terzić.

Dodala je kako je pomoću tih podataka teško donijeti zaključak o broju ovisnika u Zadru, no istraživanje može pomoći u praćenju razmjera zloporabe droge.

Inače, kako je rekao ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Željko Petković, država je prošle godine na problematiku vezanu uz droge potrošila 622 milijuna kuna.

Konferencija o nacionalnom informacijskom sustavu za droge u RH održava se danas i sutra u hotelu Pinija u Petrčanima, u blizini Zadra.