KAMO IDEŠ, HRVATSKA?

Zabrinuti Mesić želi Titovu bistu s Pantovčaka

21.02.2015 u 20:41

Bionic
Reading

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, neugodno je zatečen i iznenađen odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, iako se ona nagovještala, da iz Ureda predsjednice ukloni bistu Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog otpora u Drugom svjetskom ratu te prvog i dugogodišnjeg predsjednika jugoslavenske federacije

Bivši hrvatski predsjednik upozorava da ta odluka nije samo ustupak rigidnoj desnici i profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj, već i alarmantni pokazatelj grčevitog napora da se prebriše dio hrvatske povijesti i da se ukloni spomen na antifašističku borbu, koja je jedna od najsvjetlijih stranica u toj povijesti.

'Hitno uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice na tragu je miniranja i uništavanja više od triju tisuća spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma, čemu smo svjedočili u proteklih četvrt stoljeća. Sve to treba sagledavati i ocjenjivati u kontekstu projekta revizije novije povijesti koji je poguban sa stanovišta građenja budućnosti ne samo jugoistoka Evrope, nego i cijele Evrope, pa i svijeta. Indoktriniranje mladih generacija i prebacivanje na njih frustracija i netrpeljivosti svojstvenih gubitnicima iz Drugog svjetskog rata, poništit će i posljednju mogućnost da makar postupno uklanjamo posljedice ratova u kojima se raspala Jugoslavija', poručio je Mesić u izjavi za javnost.

'Koliko su u svjetlu ovoga poteza vjerodostojna uvjeravanja Predsjednice da nastavlja djelo Franje Tuđmana, neka procjenjuje njezina stranka. Ne mogu, međutim, a da ne upozorim i na činjenicu da je Josip Broz Tito bio jedan od najznačajnijih državnika svijeta u drugoj polovici 20. stoljeća, da ga mnogi širom svijeta i danas visoko cijene, i kao državnika, i kao vođu antifašističkog otpora. Uklanjanje njegove biste iz Ureda predsjednice nezaobilazno će stoga u svijetu izazvati pitanje: kojim smjerom kreće Hrvatska?' naveo je Mesić.

Bivši predsjednik RH najavio je da će se pismom obratiti predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i zamoliti da se Titova bista, koju ona ne želi u Uredu predsjednice, prebaci u njegov Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.