RATNI BROD U SPLITU

Zabranjeno približavanje Trumanu u krugu od 500 metara

07.12.2015 u 14:12

Bionic
Reading

Zapovjednik borbene skupine američkih nosača zrakoplova, komodor Bret Batchelder posjetio je u ponedjeljak splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara te su u razgovoru ocjenili da je boravak nosača zrakoplova USS Harry S.Truman u Bračkom kanalu, nadomak splitske gradske luke, od 5. do 9. prosinca, potvrda prijateljskih i partnerskih odnosa Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Američke ratne mornarice u očuvanju sigurnosti na Mediteranu

'Splitsko područje je sigurno okruženje i naši pomorci u predbožićno vrijeme imaju priliku opustiti se i uživati u gostoljubivosti u Splitu', rekao je komodor Batchelder.

Posebice je istaknuo važnost suradnje Američke ratne mornarice i Hrvatske ratne mornarice. "Naša suradnja sa Hrvatskom ratnom mornaricom je partnerska, i to djeluje na pomorsku sigurnost. Naša posjeta ovdje, s nosačem zrakoplova USS Harry Truman, pokazuje koliko cijenimo doprios Hrvatske u očuvanju mira i pomorske sigurnosti u svim naporima NATO-a i Europske unije", rekao je Batchelder.

Na novinarski upit kako komentira upozorenje Europskog parlamenta da bi ekstremističke skupine navodno mogle koristiti oružje za masovno uništenje, kemijsko i nuklearno, pri napadu na Europu, te ima li informacija o eventualnom krijumčarenju takvog oružja ilegalnim kanalima na Mediteranu, komodor Batchelder je odgovorio da on nema takvih informacija."Nemam konkretnih saznanja da se planiraju teroristički napadi kemijskim oružjem. Međutim, naše prisustvo na Mediteranu smanjuje rizike za takvo događanje i omogućuje nam konkretniju i bolju prevenciju takvih događanja", ustvrdio je.

Kazao je i da američke mornaričke snage ne djeluju same, nego u suradnji sa savezničkim snagama jer se, kako je naglasio, jedino timskim radom može postići veća sigurnost na Mediteranu. U tom je kontekstu naglasio važnost suradnje i sa Hrvatskom ratnom mornaricom i, kako je kazao, drugim čimbencima u regiji koji dijele iste ciljeve i vrijednosti.

Po njegovim riječima, iako je dolazak nosača zrakoplova USS Harry S. Truman u Split u funkciji odmora i relaksacije američkih pomoraca, to je istodobno i "vježba međusobne interakcije sa HRM-om".

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je da višednevni boravak američkih pomoraca s nosača zrakoplova USS Harry Truman važan za Split i s ekonomskog stajališta. Po Baldasarovim riječima, istodobno s boravkom u Bračkom kanalu nosača zrakoplova USS Harry Truman, u vojnoj luci je usidrena i jedna američka krstarica.

"Posjetio sam nosač zrakoplova USS Harry Truman i mogu reći kako se radi o fascinantnom brodu", naglasio je Baldasar.

Na nosaču zrakoplova USS Harry Truman nalazi sve što je potrebno za jedan grad od pet tisuća stanovnika. Zabranjena je upotreba mobitela i bežičnog interneta, a članovi posade sa svojim obiteljima komuniciraju jedino e-mailovima i preko Skypea. U 'Trumanovoj' utrobi nalaze se i različiti vjerski prostori, jer su članovi posade različitih vjera, navodi se u pisanom materijalu kojeg su novinari dobili u splitskoj Gradskoj upravi. Zanimljivo je i da se na kratkoj poletnoj stazi od 88,5 metara zrakoplov s nosača katapultira za oko dvije sekunde i ubrza do više od 270 kilometara na sat.

Nuklearni nosač zrakoplova dužine 333 metra u Bračkom kanalu bit će okružen s nekoliko prstena sigurnosti koji podrazumijevaju dnevno-noćnu nazočnost brodova pomorske policije, HRM-a i specijalnih ronilaca MUP-a. Također, u krugu od najmanje 500 metara od 'Trumana' bit će strogo zabranjeno približavanje brodica", navodi se u pisanom materijalu.