SONY NA KOLJENIMA

Zabranjen uvoz PlayStationa 3 u Europu!

02.03.2011 u 08:33

Bionic
Reading

Nakon što je LG uredima za patente u Europi i SAD-u uložio pritužbe protiv Sonyja, sud u den Haagu privremeno je zabranio uvoz PlayStation 3 konzole u zemlje Europe

Početkom prošloga mjeseca pisali smo o pokušajima LG-a da pravnim putem spriječi prodaju Playstation 3 konzole u SAD-u zbog toga što Sony navodno u konzoli koristi Blu-Ray tehnologiju čiji patent pripada LG-u, a Sony je koristi bez dopuštenja.

 

I dok se Internacionalna trgovinska komisija u SAD-u još nije oglasila, sud u den Haagu prije nekoliko je dana potpuno zabranio uvoz PlayStation 3 konzole u zemlje Europe, piše The Guardian.  Naglašavamo, time je na desetak dana zabranjen uvoz konzole, ne i njena prodaja, a procjenjuje se da trgovine imaju zaliha za otprilike sljedeća dva tjedna. Sony dakle još uvijek nije u problemima, no produži li sud u den Haagu presudu na duže vrijeme Sony bi mogeo pretrpjeti vrlo ozbiljne financijske gubitke. Šteta bi mogla biti tim veća ugledaju li se na presudu i nadležna tijela u SAD-u.

 

Sony će se na ovu odluku žaliti Europskom patentnom uredu, a za to vrijeme sve države Europe dužne su zaplijeniti sve zalihe konzole u slučaju pokušaja uvoza. Dapače, LG ima šansu zatražiti i uništenje svih zaplijenjenih konzola, no stručnjaci predviđaju da do toga ipak neće doći.

 

No, vrlo je moguć scenarij da Sony dobije trajnu zabranu uvoza PlayStation 3 konzole što će biti ogroman gubitak s obzirom da se u Europu tjedno uvozi 100.000 konzola. U tom slučaju Sony će LG-u morati i isplatiti određenu odštetu za svaku pojedinačnu konzolu koju su dosad prodali što bi tu tvrtku stajalo stotine milijuna eura.