OGLASIO SE ZAPREŠIĆ

'Zabrana odlaganja otpada neće utjecati na cijene za građane'

07.10.2013 u 18:37

Bionic
Reading

Nakon što je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode zabranila odlaganje otpada zaprešićkoj komunalnoj tvrtki, oglasio se i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk

'Grad Zaprešić će od nadležnog Ministarstva zatražiti odgodu izvršenja predmetnog Rješenja radi izbjegavanja nastanka teško popravljive štete. Svjesni smo da problem postoji, ali riječ je o administrativnom problemu koji tvrtka ZAPREŠIĆ d.o.o. i Grad Zaprešić rješavaju već neko vrijeme. Građani grada Zaprešića mogu biti mirni jer ova situacija neće ni na koji način utjecati na odvoz otpada s njihovih kućnih pragova niti će utjecati na povećanje cijena, pojasnio je u priopćenju gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Kako kažu u njegovom uredu, komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. otpad će do daljnjega zbrinjavati po istom rasporedu odvoza, a ukoliko dođe do toga da se otpad neće moći odlagati na postojećem odlagalištu, u Zaprešiću će privremeno otpad odlagati na nekom od odlagališta u okolici grada.

Podsjetimo, ovih dana inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdala je rješenje po kojem se zabranjuje gospodarenje otpadom komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Trogiru i Pazinu.

U slučaju Zaprešića inspekcija je ustanovila da komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. nema dozvolu za gospodarenje otpadom te da nije započeto sa sanacijom.

Međutim, gradonačelnik Turk kaže da nije točno da Zaprešić nije počeo sa sanacijom odlagališta.

'Grad Zaprešić i komunalna tvrtka ZAPREŠIĆ d.o.o., koja je i odgovorna za zbrinjavanje otpada, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izradili su Studiju o utjecaju zahvata na okoliš te idejni projekt sanacije odlagališta. Nakon toga, Grad je krenuo u potrebne izmjene prostornih planova te se upravo ovih dana očekuje izdavanje lokacijske dozvole za Sanitarno odlagalište Zaprešić. U postupku izdavanja lokacijske dozvole za sanaciju odlagališta ishođene su sve suglasnosti i uvjeti, a grad Zaprešić će po pravomoćnosti dozvole predati zahtjev za prijenos vlasništva nad zemljištem, odnosno za osnivanje prava građenja, budući da je zemljište u vlasništvu RH. Iako još uvijek nije vlasnik zemljišta, Grad Zaprešić i komunalna tvrtka već su definirali objekte prve faze izgradnje za koje se naručuje izrada glavnih projekata', kaže gradonačelnik u priopćenju.

U Gradu Zaprešiću napominju i da će za zbrinjavanje otpada ionako biti zaduženi županijski centri za gospodarenje otpadom.

'Napominjemo da je planiran zahvat sanacije odlagališta s nastavkom rada do 2019. godine, koji je prema direktivi EU-a krajnji rok za sanaciju odlagališta. Naše odlagalište predviđeno je za pretovarnu stanicu u skladu sa Županijskim planom gospodarenja otpadom, što je u skladu s Nacionalnim planom gospodarenja otpadom 2007-2015. godine, koji predviđa županijske, odnosno regionalne centre gospodarenja otpadom. No, izgledno je da do 2015. godine neće biti uspostavljen županijski centar, s obzirom na to da u Zagrebačkoj županiji još nije potvrđena lokacija centra, što dovoljno govori o dubini i težini problema', zaključuje se u priopćenju.