ISTRAŽIVANJE CRO-DEMOSKOP

Za više od trećine Hrvata Sanader najnegativniji političar

06.05.2009 u 11:22

Bionic
Reading

U ovomjesečnom istraživanju CRO-Demoskop i dalje na vrhu ljestvice najnegativnijih političara stoji premijer Ivo Sanader, kojeg je takvim ocijenilo 35,6% ispitanika, što predstavlja porast negativnog doživljaja od 13,9 postotnih bodova u odnosu na prošlogodišnji svibanj

Na drugom se mjestu negativnih doživljaja nalaze svi političari i to s izborom od 10,3%. Na trećoj poziciji s 8,3% izbora za najnegativnijeg političara nalazi se Zoran Milanović (u odnosu na 15,9% prije godinu dana). Slijede Andrija Hebrang (6,2%), Anto Đapić (4,4%), Stjepan Mesić i Vladimir Šeks s po 4% izbora, Milan Bandić (2,1%), Branimir Glavaš (1,7%), Darko Milinović (1,1%) i Radimir Čačić (1%).

Nakon samo mjesec dana Nadan Vidošević potisnuo je SDP-ovog mogućeg kandidata Ivu Josipovića s prvog mjesta na ljestvici poželjnih kandidata za novog predsjednika države. Tako je Nadan Vidošević za 13,3% ispitanika najpoželjniji budući predsjednik RH, dok je Ivo Josipović drugi s izborom od 12,4%. Slijede Radimir Čačić (10,6%), Ljubo Jurčić (9,9%), Vesna Pusić (6,9%), Đurđa Adlešič (6,3%), Miroslav Tuđman i Andrija Hebrang (4,7%), Dražen Budiša (4,1%) i Dragan Primorac (3,8%).

Istraživanje je pokazalo da je smanjena prednost SDP ispred HDZ-a, iako je SDP je već sedmi mjesec u prednosti u odnosu na vladajući HDZ, ali uz smanjenje razlike među njima. Tako je u posljednjem istraživanju zabilježen izbor SDP-a u 28,9% slučajeva (prije mjesec dana 29,3%). HDZ kao druga vodeća stranka u zemlji u ovomjesečnom istraživanju bilježi porast potpore u odnosu na prošli mjesec (s 23,3% na 25,3%). U usporedbi s rezultatima koje su ove dvije vodeće stranke bilježile u istraživanju prije godinu dana, u oba su slučaja zabilježeni negativni rezultati.

Mjesečno istraživanje CRO-Demoskop društvenih i političkih preferencija provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom.

Među prvih deset političara njih sedam bilježi lagani pad izbora, uz porast izbora za njih samo tri (Čehok, Bandić, Pusić). Predsjednik Republike, Stjepan Mesić s 22% podrške nalazi se na vrhu ljestvice pozitivnih političara (u odnosu na prošlomjesečnih 23,8%). Čelnik SDP-a, Zoran Milanović na drugom je mjestu 11,3% izbora (prema 13,5% u travnju, odnosno 15,3% iz ožujka). Ivo Sanader zauzima treće mjesto s 9% izbora za najpozitivnijeg političara u zemlji.

Istraživanje je pokazalo pad potpore članstvu u EU četvrti mjesec zaredom, što se poklapa sa slovenskom blokadom.