NOVE SANKCIJE ZA OBITELJSKO NASILJE

Za uznemiravanje SMS-om kazna tri mjeseca zatvora

19.06.2009 u 09:47

Bionic
Reading

Uhođenje i uznemiravanje SMS-ovima, mailovima, preko medija, davanjem lažnih iskaza i blaćenjem žrtve, prema novom Zakonu o sprječavanju nasilja u obitelji, postaju razlozi za ozbiljno kažnjavanje, potvrdila je za Večernji list potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor

Kazne za takva djela, ali i uopće za nasilje u obitelji, penju se do čak 50.000 kuna i 90 dana zatvora. Zakonom koji Vlada šalje u saborsku proceduru proširuje se definicija nasilja, u koju se uvodi i ekonomsko nasilje.

U 2007. godini u Hrvatskoj je bio prijavljen 17.391 obiteljski nasilnik, a gotovo 65 posto žrtava bile su žene. U prvoj polovici 2008. prijavljeno je 7.478 nasilnika, a 77 posto žrtava bile su žene.

'Nakon široke stručne rasprave, zaključeno je da zbog ekonomskog nasilja, najvećim dijelom žene, trpe i fizičko, psihičko te seksualno nasilje', objasnila je potpredsjednica Jadranka Kosor. Nadalje, u slučaju životne opasnosti, policajac koji izađe na teren može zlostavljača udaljiti iz doma.

O tome su dosad odlučivali suci, a postupak je trajao mnogo dulje. Novčana je kazna propisana i za sve službene osobe koje znaju za nasilje u obitelji, a ne prijave ga. Kao člana obitelji, Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji prepoznaje i udomljeno dijete te osobe u istospolnoj zajednici.

Dio stručnjaka zagovarao je i da se novčanom kaznom, pa čak i zatvorskom, kazne žrtve koje svojim zlostavljačima omoguće kontakt u vrijeme kada je osobi koja ih je maltretirala određena zabrana približavanja. Međutim, taj članak zakona nije prošao.