OPTUŽBE PROTIV SVEĆENIKA

'Za sakrament pričesti traži 2.250 kuna!'

28.03.2012 u 22:53

Bionic
Reading

Vjernici iz župe svetog Petra Apostola kod Pitomače optužuju lokalnog svećenika da je primanje sakramenta svete pričesti uvjetovao davanjem novca za crkvu, javlja Dnevnik.hr

Osmogodišnji Marino prošli je tjedan šokirao ukućane kada je s vjeronauka donio papirić na kojem piše da do Uskrsa trebaju uplatiti 2250 kuna, ukoliko žele da on iduće godine dobije prvu pričest.

Sedmeročlana obitelj Mihoković mjesečno zaradi tek nešto više od polovice tog iznosa. Novac, koji župnik traži nemaju. 'Oni imaju godišnje 200 kuna koje se moraju platiti, ja nisam pa se nakupilo', rekla je Marija Mihoković, Marinova baka, prenosi Dnevnik.hr

Istu poruku, ali s drugim iznosima, kažu, dobila je i nekolicina njegovih vršnjaka. 'Puno ljudi se žali na njega. Ali boje se reći, samo do kada će tako biti. Ja se zaduživati zbog njega neću', kazala je Marija.

Da djecu ucjenjuje primanjem sakramenta, župnik Slavko Patrle negira. Od mještana je odlučio naplatiti ono što su mnogi do sada ignorirali godišnji dar za crkvu.

'To nije moje tu, od nadbiskupije je određeno tu da svi daju za pomoć, za biskupiju, za župu i te stvari', rekao je Pavle Patrle, župnik župe sv. Petra Apostola.

Svjestan je teške situacije, kazao je, ali uvjeren da bi se mogli odreći poroka. 'Čovjek puši i da jednu dnevno ne puši, to mu se ne primjećuje da nije pušio taj dan. Ali bi time dao za crkvu određeni iznos', tvrdi župnik Patrle.