NJEGOVANJE LEGITIMITETA

Za referendum navija i glavni Pahorov partner

17.09.2009 u 23:51

Bionic
Reading

Glavni koalicijski partner slovenskog premijera Boruta Pahora založio se u četvrtak za održavanje referenduma na kojemu bi Slovenci odlučivali o tome hoće li prihvatiti arbitražni sporazum s Hrvatskom, kada bude postignut na temelju pregovora koje su nedavno dogovorili premijer Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor

LJUBLJANA - "Odluka o tome da se ide na arbitražu (koja će razriješiti granični spor) i pod kojim uvjetima tako je važna i dugoročna da joj je potreban najširi legitimitet", izjavio je predsjednik koalicijske stranke Zares i ministar za visoko školstvo u slovenskoj vladi Gregor Golobič.

'Uspijemo li pregovorima postići dobar arbitražni sporazum, uvjeren sam da bi on na referendumu dobio potporu i tako dobio najširu legitimnost', rekao je Golobič, komentirajući priopćenje Slovenske pučke stranke (SLS) da je već počela prikupljati potpise građana za održavanje referenduma.

Stranka Zares koju vodi Golobič glasovala je početkom tjedna za sporazum Slovenije i Hrvatske o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku razgovora o graničnoj arbitraži, dok su zastupnici oporbenog SLS-a glasovali protiv i traže da se održe dva referenduma kojima bi Slovenija zajamčila da će se granični spor riješiti riješen na temelju tzv. načela pravičnosti, sa slovenskim neposrednim izlazom na otvoreno more i to prije ulaska Hrvatske u EU.

Jedan referendum odnosio bi se na arbitražni sporazum kad se on postigne, a drugi na potvrdu hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om o kojemu će odlučivati parlament, ali naknadno može biti provjeren i na tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu koji regulira Zakon o pučkoj inicijativi. Njega je kao sigurnosni instrument u slovenski ustav početkom devedesetih godina uvela tada jaka Slovenska pučka stranka.