okončano višegodišnje istraživanje

Za ratni zločin na Ovčari kazneno prijavljen 45-godišnji srbijanski državljanin

05.04.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Zbog sumnje da je u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara u Vukovaru tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati 20. studenog 1991. sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvu zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice i tom prilikom usmrtio više osoba, među kojima i francuskog državljanina, podignuta je kaznena prijava protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina

Okončano je višegodišnje kriminalističko istraživanje koje je Ravnateljstvo policije obavilo u koordinaciji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom te policijskim upravama Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom. Rezultiralo je to kaznenom prijavom protiv 45-godišnjaka, za kojega se sumnja da je kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku. Sumnjiči ga se kako je nakon okupacije Vukovara počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim službenim stranicama.

Sumnja se, također, da je u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenog 1991. u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice. Tom je prilikom, sumnja se, usmrtio više osoba, među kojima i francuskog državljanina, čiji posmrtni ostaci nisu do danas pronađeni.

  • +15
Ovčara Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko kilometar od hangara, sudjelovao je u strijeljanju 200 zarobljenika, priopćili su iz MUP-a, a posmrtni ostaci njih 193 do danas su identificirani, čime je počinio ratni zločin protiv zarobljenika.

Osumnjičeni srbijanski državljanin je nedostupan, a hrvatska policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenog progona u Hrvatskoj i inozemstvu maksimalno će intenzivirati mjere traganja s ciljem uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim hrvatskim pravosudnim tijelima, navodi se u priopćenju MUP-a.