POKLONILA SE ŽRTVAMA

Grabar Kitarović bez najave posjetila Ahmiće

18.01.2018 u 12:23

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u četvrtak tijekom posjeta Bosni i Hercegovini Ahmiće iako to protokolom nije bilo najavljeno

 Grabar Kitarović se poklonila žrtvama masakra u Ahmićima kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U Ahmićima su u travnju 1993. godine pripadnici HVO-a ubili 116 Bošnjaka, među kojima su bile 33 žene te djeca. Posjetila je i Krizančevo selo gdje su žrtve bili Hrvati kada su iste 1993. godine u prosincu pripadnici Armije BiH ubili 34 vojnika HVO, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu. Pod pritiskom Međunarodnog crvenog križa nakon 39 dana razmjenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica potpuno izmasakrirani. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.

'U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija', kazala je hrvatska predsjednica.

U Ahmićima je ranije bio predsjednik Ivo Josipović te je kazao da bi ih Grabar Kitarović trebala posjetiti. 

Hrvatska predsjednica posjetila je i Križančevo Selo kod Viteza, a drugog dana posjeta boravi u Novoj Biloj, Vitezu, Žepču i Usori. 

  • +11
Grabar Kitarović u Sarajevu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Haški sud je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a. Po zapovjednoj odgovornosti za Ahmiće osuđeni su Dario Kordić koji je dobio 25 godina zatvora, Vlado Šantić 18 godina zatvora i Drago Josipović 12 godina zatvora dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.