STAMBENO RJEŠENJE ZA 27.000 OBITELJI

Za povratak izbjeglica u regiji – 264 milijuna eura donacija

13.03.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Regionalni stambeni program, koji uz pomoć međunarodne zajednice provode četiri partnerske zemlje – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija ocijenjen je kao posljednja značajna donatorska intervencija u osiguranju trajnih stambenih rješenja za najugroženije izbjegličke obitelji u regiji. Za provedbu programa osigurano je 264 milijuna eura donacija, a detalje su javnosti predstavili sudionici foruma koordinatora koji se ovoga tjedna održava u Zagrebu

Kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja cilj je osigurati trajna stambena rješenja za 27.000 obitelji, odnosno 74.000 raseljenih osoba iz četiri zemlje regije koje, i 18 godina nakon završetka rata, nisu riješile jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja – krov nad glavom.

'Uz potporu međunarodnih donatora ovo je jedna od posljednjih prilika za povratak raseljenih osoba u BiH koja je u ratu 90-ih doživjela demografski užas, a stambene jedinice u velikom broju djelomično ili potpuno uništene. Povratak nije onakav kakav bismo željeli, ali je svijetao primjer za druge ratom zahvaćene zemlje u svijetu', konstatirao je Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH, ujedno i regionalni koordinator programa za tu zemlju.

Na medijskoj konferenciji u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU iznio je i dramatične podatke po kojima je od 4,3 milijuna stanovnika koliko je BiH imala 1991., njih 2,2 milijuna bilo raseljeno ili izbjeglo. Polovica od tog broja se vratila. Kroz Regionalni stambeni program za 5.400 obitelji nudi se mogućnost trajnog stambenog rješenja kroz rekonstrukciju stambenih jedinica, izgradnju stanova, dodjelu građevinskog materijala ili osiguranje stanovanja kroz sustav socijalne skrbi.

Po sličnom modelu bit će zbrinuto i 3.541 obitelj u Hrvatskoj, bilo da je riječ o davanju u najam državne kuće ili stana, dodjele građevinskog materijala ili smještaja u domove za stare, odnosno ustanove socijalne skrbi. 'Hrvatska je do sada na obnovu i stambeno zbrinjavanje utrošila 3,5 milijarde eura', potvrdio je Stanko Janić, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i koordinator za Hrvatsku.

Srbija će kroz program pokušati naći rješenje za stambeno zbrinjavanje 16.780 izbjegličkih obitelji, odnosno 45.000 ljudi. Manji broj obitelji, njih oko 400, još uvijek su u organiziranim izbjegličkim centrima, a među preostalima je i veliki broj bivših nositelja stanarskog prava. Planira se izgradnja 10.000 stambenih jedinica, donacija 1.200 montažnih kućica, otkup 2.000 seoskih domaćinstava te 3.580 paketa građevinskog materijala.

'Pokušat ćemo pomoći cijelom jednom gradu ljudi. Svjestan sam da dobra vijest i nije neka vijest, no nismo utrošili tolike godine u rješavanju problema stambenog zbrinjavanja izbjeglica kako bi ovo bila loša vijest', ocijenio je Vladimir Cucić, komesar za izbjeglice i migracije u Vladi Srbije i tamošnji regionalni koordinator programa.


I Crna Gora se uključila u rješavanje stambenih problema za 1.177 obitelji za što će biti utrošeno 29 milijuna eura. U toj su državi, osim raseljenih osoba iz ratova 1991–1995. i ljudi koji su tamo izbjegli tijekom 1999. s Kosova. 'Nudimo im dva osnovna principa: dragovoljni povratak u zemlju iz koje su došli ili integraciju u crnogorsko društvo', objasnila je Budimirka Đukanović, savjetnica crnogorskog ministra rada i socijalnog staranja.

Najviše sredstava za Regionalni stambeni program prikupljeno je tijekom Donatorske konferencije u Sarajevu prije godinu dana, pa je od 264 milijuna eura tada prikupljenih EU dala 234 milijuna. Američka Vlada dala je 10 milijuna dolara te najavila dodatnu pomoć. Donacije je dalo još 12 država. Program se provodi uz pomoć UNHCR-a i OSCE-a.