ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ

Za mjesec dana počinje suđenje Hadžiću

Goran Hadžić

Goran Hadžić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Haaško suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću, optuženom za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata, započet će 16. listopada a dan ranije održat će se posljednje predraspravno ročište, potvrdio je u četvrtak na statusnoj konferenciji u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) predraspravni sudac u tom predmetu Guy Delvoie

Bivši predsjednik vlade samoproglašene SAO Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema a kasnije i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata te za niz drugih zločina počinjenih od lipnja 1991. do kraja 1993. godine na okupiranim područjima Hrvatske među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Tužiteljstvo svoju optužnicu namjerava dokazati s ukupno 141 svjedokom. Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhićen 20. srpnja prošle godine u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi