prehrambena kriza

Za istim stolom; Turska, Rusija, Ukrajina i UN razgovaraju u Istanbulu o izvozu žita

13.07.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Rusko, ukrajinsko i tursko vojno izaslanstvo sastalo se u srijedu u Istanbulu s dužnosnicima UN-a, objavio je CNN Turk, otvorivši razgovore o nastavku izvoza ukrajinskog žita preko crnomorske luke Odese u vrijeme kada jača globalna prehrambena kriza

Turska zajedno s UN-om pokušava postići dogovor nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala dramatičan skok cijene žita, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

Ukrajina i Rusija su veliki izvoznici žita. Rusija je uz to i važan proizvođač umjetnog gnojiva, a Ukrajina suncokretovog ulja.

Diplomati kažu da plan o kojem se razgovara uključuje to da ukrajinska mornarica navodi brodove sa žitom kroz minirano more, da Rusija ne napada dok ti brodovi plove i da Turska u suradnji s UN-om pregledava plovila kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja.

Agencija Interfax prenosi riječi Pjotra Iličeva, dužnosnika ruskog ministarstva vanjskih poslova, koji kaže da je Rusija spremna pomoći u navigaciji stranih komercijalnih brodova koji bi prevozili ukrajinsko žito.

Novinska agencija RIA navodi još jedan diplomatski izvor koji je rekao da ruski zahtjevi uključuju i uklanjanje "prepreka izvozu" koje su posljedica zapadnih sankcija.

"Za rusku stranu postoje prepreke u područjima osiguranja brodova, logistici, transportnim uslugama i bankarskim operacijama", izjavio je izvor.

Rusija je nakon izbijanja rata nastavila izvoziti žito, no nema dovoljno velikih brodova jer ih se vlasnici boje poslati u to područje. Osim toga, dramatično su porasle cijene vozarine i osiguranja.

Ukrajinske nade da će unatoč ruskoj blokadi moći izvoziti više žita pojavile su se u utorak kada je Kijev objavio da su brodovi počeli prolaziti ušćem Dunava.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kazao je za španjolske novine El Pais od srijede da je Kijev na "na dva koraka" od postizanja dogovora s Moskvom.

"Treba se pozabaviti sigurnosnim problemima, povezanim s ruskim stajalištem. U završnoj smo fazi i sada sve ovisi o Rusiji", rekao je, dodavši da Moskva još uvijek može odugovlačiti s pregovorima.