LOGIKA GENERALA KRULJCA:

'Za Gotovinu smo pjevali po proceduri'

16.06.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je danas da je zatražio istragu o nastupu vojne klape 'Sveti Juraj' na splitskom koncertu potpore hrvatskim generalima kojima se sudi u Haagu i Hrvatskoj te izrazio nadu 'da nam to, iako se radi o potencijalno štetnom događaju, neće naškoditi'

'Zatražio sam da se vidi kako je došlo do tog nastupa... Potencijalno je riječ o štetnom događaju', kazao je predsjednik i izrazio nadu da do toga neće doći.

Predsjednik je na redovnoj godišnjoj konferenciji zapovjednika kopnenih vojski članica NATO-a istaknuo kako su on i predsjednica Vlade puno radili na vjerodostojnosti Hrvatske pred Haaškim sudom, da bi do ovog događaja došlo 'neposredno pred uključivanje Hrvatske u EU'.

Kazao je da se sada treba utvrditi da li se naprosto radi o nesretnom slijedu okolnosti.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, koji sudjeluje na konferenciji zapovjednika vojski članica NATO-a, kratko je dodao da se uvijek 'sudjeluje po proceduri' i da oružane snage 'samo postupaju'.

Koncert potpore hrvatskim generalima optuženima za ratne zločine pod nazivom 'Za istinu' održan je u nedjelju u splitskoj Spaladium areni u nedjelju navečer uz izravan prijenos Hrvatske televizije. Na njemu je nastupila i klapa 'Sveti Juraj' koja je u sastavu Hrvatske ratne mornarice. Klapa je osnovana početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.