KAD FAŠISTI MARŠIRAJU

Za Dodika četnici i ustaše nisu isto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.05.2010 21:12
  • Objavljeno 12.05.2010 u 20:44
Biljana Plavšić i Milorad Dodik

Biljana Plavšić i Milorad Dodik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini u srijedu nije dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu parlamenta te države, jer su se njegovu usvajanju usprotivili zastupnici iz Republike Srpske

Zakon koji je predložilo Vijeće ministara BiH predviđao je zabranu svakog oblika djelovanja i registriranja fašističkih i neofašističkih organizacija i uporabe njihovih simbola.

Cilj takvog zakona bio je spriječiti poticanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima BiH.

Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik tražili su međutim da se iz tih odredbi isključi četnička organizacija.

Obrazloženje koje su dali bilo je da je četnički pokret bio osloboditeljski te da je njegov vođa u Drugom svjetskom ratu Draža Mihailović zapravo bio na čelu borbe protiv fašizma.

'Ne može se četnički pokret svrstavati zajedno s ustaškim ili s Handžar-divizijom', ustvrdila je zastupnica SNSD-a Vesna Šain iznoseći zašto se njena stranka protivi predloženom zakonu.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović takvo je obrazloženje opisao kao apsurdno, ocijenivši ga uvredom za više od stotinu tisuća žrtava četničkog pokreta samo tijekom Drugog svjetskog rata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!