SVJEDOČENJE BARBE LUKE

'Za crni fond HDZ-a nikad nisam čuo'

04.02.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Ni bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je svjedočio u nastavku suđenja Ivi Sanaderu i bivšim dužnosnicima HDZ-a u aferi Fimi media, nije čuo za marketinšku agenciju po kojoj je cijeli slučaj i dobio ime sve dok to nije završilo u medijima. 'Za Fimi mediju kao stranačku marketinšku agenciju nisam nikad čuo. Nakon što su počeli mediji pričati, čuli smo svi', posvjedočio je Bebić

U svojem je svjedočenju, baš kao i Darko Milinović prije njega, i Luka Bebić istaknuo kako Ivo Sanader kao predsjednik stranke nije uzurpirao niti je mogao uzurpirati financije stranke te priznao kako 'nema saznanja da je sam mogao donositi financijske odluke'.

'Ne mislim ni da je Branka Pavošević imala neke povlastice kod predsjednika stranke, a nisam ni primijetio da je dolazila u Vladu jer sam bio na suprotnoj strani. Mogao sam je vidjeti jedino slučajno, i to kad bih izašao na Markov trg, ali je ni tada nisam vidio', rekao je Bebić.

Za Mladena Barišića zna kako je dobio zadaću baviti se problemom financiranja stranke, ali 'nije primijetio da se bilo što izvanredno događalo'. Po Bebićevim spoznajama, Barišić je 'dobro i kvalitetno' radio posao stranačkog rizničara.

'Crni fond do mojih ušiju nije dolazio. Znao sam da su se plaćali neki ljudi koji su nam pjevali, koji su radili neke projekte oko kampanje, ali ne znam kako si ih plaćali. Pretpostavljam onako kako su se dogovorili i kako zakon propisuje', napomenuo je Bebić.

Iako je na kraju svjedočenja priznao kako je 'pozitivno iznenađen brzinom svega ovoga' i od sudskog vijeća se oprostio mahanjem, bivši visoki HDZ-ov stranački dužnosnik i obnašatelj velikog broja odgovornih funkcija u državi, uključujući i dužnost predsjednika parlamenta, u svojem je osebujnom stilu govorio o svom političkom angažmanu. Posebno je slikovit bio u opisivanju prijateljstva sa Sanaderom, obilaska Hrvatske u kampanjama za izbore, druženja i ljetovanja.

'U autobusu ili kombiju kojima smo išli u kampanje za Sabor bilo je jedno veselo društvo i ugodno druženje. Bili smo tu Sanader, Šeks, Biškupić, Zubović i ja sa suprugama, uglavnom društvo koje je bilo u osobnim i prijateljskim odnosima. Znali smo se zabavljati i pjevati, pa je bilo i večera, igranja na karte, bilo je i ljetovanja. Odlazili bismo i na brod, pa bismo tamo donosili svi, a i ja sam iz Neretve donio toga prilično – i voća, i povrća, kruha i mesa ispod peke, vino, ulje i kvasinu. Imao sam i, hvala Bogu, imam i danas', prisjetio se lijepih dana Luka Bebić. Još je dodao i kako mu je Sanader znao za rođendan ili useljenje pokloniti poneku sliku, a i Bebić bi mu uzvratio na sličan način.


Govorio je i tome kako ima 'bogato iskustvo kod pozivanja na autoritet političara', pa je pričao o tome kako su se 'mnogi pozivali na Tuđmana i kad treba i kad ne treba, iako im nije dao ovlasti'. 'Nemoguće je tehnički bilo to provjeriti, pa sam jednom rekao Tuđmanu da zabrani to pozivanje na njega, osim ako on to izričito traži', posvjedočio je Bebić.

Nakon Luke Bebića, u nastavku suđenja za izvlačenje novca iz javnih i državnih poduzeća preko agencija Fimi media i navodno stvaranje stranačkog 'crnog fonda' sutra će svjedočiti još dvojica Sanaderovih prijatelja – Jerko Rošin i Mario Zubović