DIPLOMA, PA METLU U RUKE

Za čistačicu u muzeju bori se stotinjak Splićana

Bionic
Reading

Učinci gospodarske krize osjećaju se sve više, osobito na burzi rada. Poslovi se više ne biraju ovisno o stručnoj spremi, jedino je važno da je prijava uredna i da plaća stiže na vrijeme

Tako bi se ukratko mogao protumačiti veliki interes za radno mjesto spremačice na neodređeno radno vrijeme u Muzeju hrvatskoh arheoloških spomenika, piše Slobodna Dalmacija

Naime, na natječaj se prijavilo više od 100 kandidata, neki i sa završenim fakultetom, točnije njih oko 10 posto. Većina ih je ipak završila srednju školu, ali ima i onih s osam razreda osnovnoškolskog obrazovanja.

- Potreba za ovim radnim mjestom se ukazala nakon što je djelatnica koja je do sada obavljala posao čistačice otišla u mirovinu, a ovoliki interes nas je iznenadio. No, s obzirom na to da u posljednje vrijeme čujemo o velikim brojkama nezaposlenih u Hrvatskoj, a u ovom slučaju je i riječ o državnoj službi, ovakva navala je razumljiva - kazao nam je Tomislav Šeparović, ravnatelj MHAS-a.

Dodao je da VSS i VŠS ne znači prednost pri dobivanju posla, jer će se gledati propisani uvjeti.

Na osnovi zakona koji reguliraju zapošljavanje u državnim službama prednost imaju branitelji i dragovoljci te osobe s invaliditetom, a sa svim kandidatima će se uskoro obaviti i razgovori, nakon čega će biti poznato tko će obavljati pospremanje po MHAS-u.

Kako doznajemo, za mjesto čistačice u muzeju nisu se prijavile samo pripadnice nježnijeg spola, nego je želju za tim poslom iskazalo i do 10 posto mušaraca.

Da je službovanje među artefaktima atraktivno zanimanje svjedoči i slučaj otprije pet mjeseci kada se za mjesto redara-informatora u Galeriji “Meštrović” prijavilo čak 200 kandidata.

Zanimljivo je da je ovo zaposlenje nije bilo trajno, nego na određeno vrijeme od šest mjeseci.

- Iznenađenje prostiglim prijavama je bilo ogromno, jer se godinu dana ranije kada smo za isto radno mjesto tražili zamjenu, prijavilo devet kandidata - kazao nam je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, dodavši da ovakav interes tumači trojako.

Naime, natječaj je bio raspisan nakon turističke sezone, kad su bez posla ostali mnogi sezonski djelatnici, također kriza i velik broj otkaza tjeraju ljude na bilo kakav posao, dok je treći razlog atraktivnost same ustanove.