PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ U 'NU2'

'Za autorska prava dobivam između 11 i 31 tisuće kuna godišnje'

19.03.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović svrstava se među desetak najizvođenijih skladatelja suvremene i ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, sudeći prema prihodu koji dobiva za svoje skladbe

Predsjednik Ivo Josipović govorio je danas u emisiji 'Nedjeljom u dva' o aferi vezanoj uz Zakon o zaštiti autorskih prava uz koju ga je nedavno povezao portal Index. Demantirao je optužbe vlasnika tog portala Matije Babića koji ga je direktno prozvao za pogodovanje tvrtki Emporion čiji je vlasnik predsjednikov prijatelj Marko Vojković, a kojoj je, kako je ustvrdio Babić, ZAMP isplatio 17 milijuna kuna.

'Matija Babić je ustvrdio sljedeće – Josipović je bio zastupnik pa je onda isforsirao Zakon o autorskom pravu pa je osnovao ZAMP i onda je poslove tog ZAMP-a dao svom prijatelju koji od toga ostvaruje dobit. Mahao je papirima i upitima, a pritom druge papire nije želio pokazati jer demantiraju njegovu tezu da je riječ o namještenom scenariju. ZAMP, naime, postoji od 1950. godine i sedam godina je stariji od mene, a Zakon o autorskim pravima postoji još iz vremena bivše Jugoslavije. Godine 2003, kada je donošen novi zakon, ja uopće nisam bio u Saboru i daleko od toga da sam mogao nametnuti taj zakon, a ugovor s tvrtkom koju je spominjao je zaključen desetak godina prije toga', pojasnio je predsjednik Josipović. Ustvrdio je da je sasvim jasno da cijela priča ne stoji te da stoga ni demantiji nisu objavljenu u obliku u kojemu je to trebalo biti te zaključio da priča s Indexa spada u 'domenu neprofesionalnog novinarstva'.

Predsjednik je dodao da osobno nije imao nikakve koristi od prihoda Vojkovićeve tvrtke, no godišnje ostvaruje nekoliko desetaka tisuća kuna prihoda od autorskih prava. Na Stankovićevo pitanje koliko novca mu se slijeva godišnje na ime autorskih prava, predsjednik je odgovorio da se taj prihod kreće između 11 i 31 tisuće kuna bruto godišnje.

Hrvatski je predsjednik po tome svrstan u desetak najizvođenijih skladatelja suvremene i moderne glazbe.

Predsjednik je istaknuo da naš ZAMP godišnje isplaćuje naknade za 80.000 ljudi, no veće svote dobiva samo nekoliko na estradi istaknutih autora. Broj autora koji zarađuju prosječnu plaću je 30-ak, a između minimalne i prosječne 113 autora. Na Josipovićevu tvrdnju da nitko od autora nije nezadovoljan, Stanković je ipak podsjetio da nezadovoljnih ipak ima, a među njima je navodno i supruga pokojnog Dine Dvornika, Danijela Dvornik, koja mjesečno na ime autorskih prava prima tek između 2.000 i 3.000 kuna, iako smatra da se Dinine pjesme mnogo češće izvode.

Još nezadovoljniji mogao bi biti Branimir Štulić koji, iako se njegove pjesme kod nas često vrte, za to ne prima ni lipe jer nije hrvatski državljanin i nije član nijedne organizacije te nama pravo na naknadu za autorska prava.

Josipović je vezano uz aferu ZAMP demantirao i spekulacije da ga neobjavljivanjem priče u izdanjima EPH na neki način štiti Ninoslav Pavić, uz obrazloženje da aferu koju je pokrenuo i objavio Index ne bi prenijele nijedne ozbiljne novine.

'Vlada dobro radi'

U emisiji Nu2 predsjednik je rad aktualne Vlade ocijenio dobrim naglasivši da je nova Vlada postavila dobar temelj, smanjila proračun, otvorila procese reorganizacije u samoj Vladi te otvorila prostor za pomake. Naglasio je ipak da će konačnu ocjenu rada Vlade dati onoga trenutka kada vidi da li ima novih radnih mjesta, novih investicija te da li ima manje nezaposlenih.

Osvrnuo se i na nedavnu iskru koja je izbila između njega i bivšeg predsjednika Mesića poručivši da je štednja u ovom trenutku nužna te da bi, ukratko, ured bivšeg predsjednika trebao biti skromniji. Dodao je da po završetku svog mandata neće koristiti prava na ured jer se namjerava vratiti na Sveučilište i nastaviti raditi kao profesor.

Optimističan stav Vlade vezno uz predviđeni gospodarski rast predsjednik Josipović smatra stimulativnim, jer, kako ističe, nema društva koje napreduje ako nema samopouzdanja i optimizma. Još je jednom naglasio da država nema smisla ako nije socijalna država koja potiče samopouzdanje, motivira na gospodarsku aktivnost i ulaganje te otvara perspektivu i osigurava građanima elementarnu socijalnu sigurnost. Ključem uspjeha smatra smanjenje, trenutno jako visokog stupnja nezaposlenosti koji je oko 20 posto te rješavanje gorućih socijalnih problema među kojima su i mizerne mirovine.

'Na Bleiburg nisam išao da odam počast ustaštvu!'

Na Stankovićevo pitanje treba li Sabor biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, odgovorio je da je činjenica da su i oni koji su u drugom svjetskom ratu bili na pravoj strani i oni koji su bili na krivoj strani činili zločine.

'Na pravoj su strani bili hrvatski antifašisti. Osobno nisam išao na Bleiburg da podržim ustaštvo ili da mu odam počast išao sam radi nevinih žrtava koje su tamo stradale', pojasnio je Josipović dodavši da svatko ima pravo da se sjeti svojih poginulih, zapali im svijeću i odnese cvijeće. Za to je da se stradanje nevinih žrtava obilježi, ali osobno ne bi digao ruku za to da Sabor bude pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu.