PROTIV MEDIOKRITETA

Yugom beogradskih tablica od Istre do Prevlake

07.09.2010 u 10:14

Bionic
Reading

'Ja sam auto iz Srbije, ali nisam ništa kriv, vozi me čovek, a ne Srbin ili Hrvat', pisat će na Yugu u bojama srpske zastave koji će putovati duž hrvatske obale, a vozit će ga vlasnik i glavni urednik TV TNT iz Bele Crkve Stefan Cvetković, piše Danas, a prenosi B92

Cvetković kaže da 'njegova namjera nije ikoga provocirati, već da će to biti njegov protest protiv mediokriteta na obje strane granice koji ne žele da se stvari vrate u normalu'.

U automobil će biti ugrađene četiri web kamere za direktan online prijenos, a plan mu je da na put krene krajem rujna. Kaže da su ga hrvatske kolege obavijestili kako bi bilo dobro da akciju službeno najavi, uzme akreditaciju i osigura se u dogovoru s vlastima, a ističe da mu je 'cilj prije svega vraćanje povjerenja'.

Krajem kolovoza Cvetković je bio u Hrvatskoj na moru, uredno akreditiran, a snimao je reportaže. Čak je u Dubrovniku razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor, koja mu je rekla da je 'Hrvatska sigurna zemlja te da su turisti iz Srbije više nego dobrodošli'.

Tek desetak sati nakon toga u Cavtatu, ispred hotela u kojemu je bio smješten, oštećen mu je auto. 'Policija je odmah izašla na teren, bila izuzetno ljubazna, ali mi je i sugerirala kako bi bilo dobro da auto sklonim na neko drugo mjesto', rekao je Cvetković. Dodao je da ih je 'poslušao, otišao u Dubrovnik, a tamo su mu ispred hotela izbušili sve četiri gume na automobilu, nakon čega je shvatio da baš i nije dobrodošao, pa je napustio Hrvatsku'.

Ističe da 'nije nikoga provocirao, da nije netko tko ima bilo kakav problem s devedesetima, dapače, bio je tada na strani razuma', ali nakon svega što je doživio u Hrvatskoj došlo mu je, kaže, da tiska nekoliko tisuća razglednica kao karikaturu, gdje se vidi auto sa srpskim tablicama, s Dubrovnikom u pozadini, razbijen i uništen, uz natpis: 'Srpski turisti dobrodošli u Hrvatsku'.

No Cvetković se ipak odlučio za akciju s jednim Yugom beogradskih tablica u bojama srpske zastave na kojemu će pisati: 'Ja sam auto iz Srbije, ali nisam ništa kriv, vozi me čovek, a ne Srbin ili Hrvat.'

Naglašava da 'sebe smatra slobodnim čovjekom i misli da mu je sloboda kretanja zagarantirana'. 'Nitko od mediokriteta s bilo koje strane, pod bilo kojim barjakom, neće me uvesti u situaciju da mi ograničava slobodu kretanja', zaključio je Cvetković.