NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE

Xi poručio Kinezima da zadrže fokus i otkrio kada bi Kina trebala postati globalni lider

31.12.2021 u 15:33

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u svojem novogodišnjem obraćanju građanima da trebaju zadržati "strateški fokus" i voditi brigu o "potencijalnim rizicima" za dugoročnu viziju Komunističke partije pretvaranja Kine u globalnu silu.

Xi je rekao da je Kina postigla cilj izgradnje "umjereno prosperitetnog" društva, što je veliko postignuće na njezinu putu da postane globalni lider 2049., na stotu obljetnicu osnivanja Narodne Republike Kine.

"Moramo uvijek imati dugoročnu perspektivu, voditi računa o potencijalnim rizicima, zadržati strateški fokus i odlučnost i 'postići široko i veliko baveći se delikatnim i malenim'", rekao je Xi u govoru koji je prenosila televizija.

Xi je rekao da ljudi s obje strane Tajvanskog tjesnaca teže ujedinjenju "domovine", govoreći o Tajvanu koji smatra "svetim" teritorijem.

"Iskreno se nadam da će svi sinovi i kćeri kineske nacije udružiti snage da bi stvorili svjetliju budućnost za našu naciju", rekao je. 

Kineski dužnosnik u Pekingu upozorio je ovaj tjedan da će Kina poduzeti "drastične mjere" ako demokratski Tajvan poduzme korake prema formalnoj neovisnosti.

Xi je naglasio i važnost stabilnosti u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu i bivšoj portugalskoj enklavi Macau, koji su vraćeni Kini 1997. odnosno 1999. godine.

Po dogovoru o predaji vlasti, Hong Kongu su obećane široke građanske slobode uključujući slobodu govora.

No aktivisti tvrde da ih se podriva otkako je Kina 2020. donijela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti gušeći disidentske glasove nakon ponekad nasilnih prodemokratskih i protukineskih prosvjeda godinu dana prije.

Za razliku od prethodnih godina, Xi nije u govoru spomenuo kineski BDP.