kritizirao sad i eu

Xi otvorio konferenciju Pojas i put, neki otišli iz dvorane tijekom Putinovog govora

18.10.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Golemi kineski infrastrukturni projekt poznat kao 'Pojas i put' ide u 'dobrom smjeru' unatoč međunarodnim napetostima i sukobima, rekao je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping

Projekt ide u "dobrom smjeru prema naprijed", rekao je Xi u Pekingu otvarajući treću konferenciju "Pojas i put". Dodao je da zemlje u razvoju imaju koristi od projekta pokrenutog prije deset godina. "U svijetu se događaju povijesne promjene", istaknuo je.

Među čelnicima više od 140 zemalja je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je ondje stigao u utorak.

Xi je u srijedu kritizirao SAD i europske zemlje koje ne sudjeluju u projektu, ali su uvele sankcije Kini ili istražuju kineske proizvode. Kina neće sudjelovati u ideološkim sukobima, geopolitičkim igrama i sukobima putem blokovskih politika, rekao je.

Putin, koji je govorio nakon Xija, pohvalio je "Pojas i put" rekavši da je sudjelovanje Rusije pridonijelo pronalaženju zajedničkih rješenja ključnih regionalnih pitanja.

Predstavnici nekih zapadnih zemalja izašli su iz dvorane dok je govorio Putin.

  • +4
Xi Jinping, Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL TERESCHENKO / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Kroz "Pojas i put", poznat i kao novi "Put svile", Kina je uložila milijarde dolara u infrastrukturu i zajmove brojnim državama globalnog juga, središnje Azije ali i dijelova Europe.

Projekti se često financiraju jeftinim zajmovima kineskih banaka, pa kritičari upozoravaju da neke zemlje postaju previše ovisne o Pekingu.