u sjeni rata

Kina spremna za samit; stigao Orban, očekuje se i Putin

16.10.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Kina se u ponedjeljak priprema ugostiti predstavnike 130 zemalja na forumu koji će biti zasjenjen ratom između Izraela i Gaze, dok se od sve odlučnijeg Pekinga traži pomoć u zaustavljanju nasilja

Na vrhu popisa čelnika pozvanih na forum kineske inicijative Pojas i put (BRI) ruski je predsjednik Vladimir Putin, na svom prvom putovanju u veliku globalnu silu otkako je zbog invazije na Ukrajinu njegov režim u međunarodnoj izolaciji.

Čelnici su počeli pristizati u kinesku prijestolnicu na svečani događaj kojim se obilježava desetljeće BRI-a - ključnog projekta predsjednika Xi Jinpinga za proširenje globalnog dosega Kine.

Niva Yau, suradnica američke organizacije Atlantic Council, rekla je za AFP da će samit BRI-ja omogućiti Pekingu da uokviri nazočnost čelnika kao gestu potpore svojim političkim stajalištima.

"Bilo koji državni čelnik koji prisustvuje samitu, gotovo je kao da se slaže sa stajalištima Pekinga o globalnim pitanjima", rekla je.

Brojni čelnici već su stigli u Peking uoči dvodnevnog foruma koji počinje u utorak.

Među njima su mađarski premijer Viktor Orban, čileanski predsjednik Gabriel Borić, kenijski predsjednik William Ruto i etiopski premijer Abij Ahmed.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doletio u Peking i unutar nekoliko sati razgovarao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.

Putin - čija je strateška ovisnost o Kini porasla otkako je njegova invazija na susjednu Ukrajinu gurnula njegovu zemlju u međunarodnu izolaciju - očekuje se da će stići tijekom noći.

Ove godine, trgovina između Kine i Rusije skočila je na razine neviđene od početka rata Moskve u Ukrajini, s kineskim uvozom ruske nafte koji Moskvi nudi ključnu slamku spasa dok su na snazi međunarodne sankcije.

Kina je odbila osuditi rat u Ukrajini u nastojanju da se pozicionira kao neutralna strana, a istodobno ponudila je Moskvi vitalnu diplomatsku i financijsku potporu.

U srcu produbljivanja partnerstva je odnos između Xija i Putina, koji su jedan drugog opisali kao "drage prijatelje".

Njihovo je savezništvo također ojačano kroz simbiotsku potrebu, jer jedan drugoga vidi kao bedem u zajedničkoj borbi protiv zapadne dominacije.

U intervjuu za kinesku državnu radioteleviziju CGTN uoči svojeg ovotjednog posjeta, Putin je pozdravio veze s Pekingom i "uzajamnu korist" BRI-ja.

"Predsjednik Putin istaknuo je da multipolarni svijet poprima oblik, a koncepti i inicijative koje je iznio predsjednik Xi Jinping vrlo su relevantni i značajni", izvijestio je CGTN.

"Izjavio je da je predsjednik Xi Jinping dobro priznat vođa na svjetskoj pozornici i da je pravi svjetski vođa", navodi se.

Putin je također navodno "podijelio ugodne uspomene između predsjednika Xija i njega te se nada da će se tradicija nastaviti kada se u budućnosti sastanu u Kini".