OLUJNO MORE

Dramatičan apel kineskog predsjednika: Pripremite se za 'najgori mogući' scenarij

01.06.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je svoje najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost da razmisle o 'najgorem mogućem' scenariju i pripreme se za 'olujno more', dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim percipiranim unutarnjim i vanjskim prijetnjama

'Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali', rekao je Xi na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost u utorak, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. 'Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za podvrgavanje velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog olujnog mora', dodao je slikovito.

Najnovije stroge upute Xija, najmoćnijeg kineskog čelnika u posljednjih nekoliko desetljeća, stižu u trenutku u kojem se Peking suočava s nizom izazova, od posrnulog gospodarstva do onoga što se u Kini vidi kao sve više neprijateljsko međunarodno okruženje. Xi je rekao da država mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u 'stvarnoj borbi i praktičnoj uporabi', prenosi CNN.

Također je pozvao Kinu da nastavi s izgradnjom nacionalnog sustava ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti, kao i upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije. Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci. Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do cyber prostora; od dubokog mora i polarnih područja do svemira, kao i umjetne inteligencije.

Pod Xijevim pojmom 'sveobuhvatne nacionalne sigurnosti', Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od percipiranih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, protušpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka. Nedavno je proširio opseg svog već sveobuhvatnog zakona o protušpijunaži i obavještajnim podacima na sve 'dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese'.

  • +9
Xi Jinping na Kinesko-srednjoazijskom samitu Izvor: EPA / Autor: MARK CRISTINO/POOL

Percepcija da je sigurnost zamijenila gospodarski rast kao glavni prioritet Pekinga pojačana je višestrukim nedavnim pretresima stranih tvrtki, uključujući američku konzultantsku tvrtku Bain & Company i tvrtku za due diligence Mintz Group.

Racije su prestrašile međunarodne tvrtke u vrijeme u kojem kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi pomogla u oživljavanju gospodarstva, usporenog trogodišnjim ograničenjima zbog covida. U ožujku su kineske vlasti pritvorile japanskog zaposlenika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu, kao 17. japanskog državljanina pritvorenog u Kini od uvođenja zakona o protušpijunaži 2014. godine.