ZAGREBAČKO PODZEMLJE

Vulkan na Medvednici: Mit ili možda ipak ne?

Bionic
Reading

Iako je seizmička aktivnost na području Donje Bistre oslabila nakon što ih je u par tjedana protreslo oko 150 potresa, seizmolozi očekuju da na red dolazi područje Kašine. S obzirom na to da se energija potresima na zapadnom dijelu medvednice 'otpustila', može se očekivati izjednačavanje te otpuštanje na istoku, tj. na kraju medvedničkog rasjeda kod Kašine

Potresi s epicentrom u Donjoj Bistri tamošnje su mještane stavili u stanje pripravnosti. Provedene su vježbe evakuacije, a ostakljene površine u školama i vrtićima su oblijepljene. U Zagrebu se, pak, osjetila tek nekolicina od 150 bistranskih potresa, što je bilo dovoljno da se javnost ponovno zainteresira za brdo ponad grada.

Ponovno se aktualizirala i priča o medvedničkom vulkanu. Na internetu se čak mogu naći i navodne lokacije kratera. Pravog vulkana na ovom području nema. Seizmolog iz Geofizičkog odsjeka PMF-a Ivica Sović kaže da je riječ tek o legendi koja je zapravo proizašla iz nečeg nalik igri 'pokvarenog telefona'. No tragove o medvedničkom vulkanu ipak smo pronašli.