stanje sigurnosti

Vukovarska policija o tvrdnjama suverenista: Nije zabilježen porast provala povezanih s migrantima

05.03.2020 u 20:38

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je u četvrtak da nije zabilježila porast prijavljenih provala u objekte povezanih s migrantima, odbacivši time tvrdnje suverenista da se hrvatski građani zbog migranata na istočnoj granici ne osjećaju sigurno, a da MUP o tome šuti

Policija je istaknula da od početka godine nije zabilježila trend porasta imovinskih kaznenih djela ni porast prijavljenih provala u objekte, uz koje bi kao potencijalne počinitelje povezivala strane državljane koji su nezakonito ušli na područje njihove policijske uprave.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista ustvrdio je u četvrtak da se hrvatski građani na istočnoj granici ne osjećaju sigurno zbog migranata koji provaljuju u objekte i pljačkaju, o čemu šuti Ministarstvo unutarnjih poslova.

Vukovarsko-srijemska policija naglašava, međutim, da nije bilo nikakvog prikrivanja podataka o događajima i stanju sigurnosti, ističući da stanje sigurnosti na njihovom području nije narušeno i da javnost redovito izvješćuje o svim sigurnosno interesantnim događajima.

Pritom je iznijela podatke po kojima je od početka godine na svojim stranicama objavila 24 priopćenja u kojima je sadržaj vezan uz evidentirane provale i krađe, napominjući da kriminalističkim istraživanjima nije utvrđeno da su počinitelji provala i krađa strani državljani.

Policija podsjeća kako je krajem 2019. evidentirala nekoliko provalnih krađa i neovlaštenih uporaba tuđeg vozila na postajnom području Postaje granične policije Ilok, a što je izazvalo uznemirenost dijela njihovih sugrađana. Potaknut tom činjenicom, načelnik policijske uprave Fabijan Kapular promptno je organizirao sastanak s gradonačelnicom Grada Iloka i oštećenim građanima te su tom prilikom analizirani ti događaji. Rezultat te suradnje su poduzete mjere dodatnog policijskog angažmana kao i savjetovanje građana o samozaštitnim mjerama, navodi ta policijska uprava, ističući kako brojčani pokazatelji potvrđuju da sigurnosno stanje na tom području nije narušeno.