8,75 milijuna kuna

Vukovar dobio suvremeno pristanište na Dunavu

24.05.2019 u 14:39

Bionic
Reading

Komunalno pristanište 'Marina', smješteno uz desnu obalu Dunava, sa 140 vezova za čamce i druga plovila za sport i rekreaciju, otvoreno je u petak u Vukovaru, uz ulaganje države u iznosu gotovo devet milijuna kuna

Projekt je financiran odlukom hrvatske Vlade, a za tu je namjenu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojilo 8,75 milijuna kuna, dok je pola milijuna osigurao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Najavio je kako će se do kraja godine raspisati natječaj za gradnju vukovarske obilaznice, vrijedan 200 milijuna kuna dok će oko 150 milijuna kuna biti uloženo u obnovu vukovarskih nerazvrstanih cesta.

'Drago mi je da smo danas u Vukovaru razgovarali i o provedbi europskih projekata, ali i o onome što se mora planirati posebice kada govorimo o koridoru 7, Luci Vukovar i svemu onome što je važno isplanirati za slijedeće financijsko razdoblje. Sada ćemo prionuti svi zajedno da napravimo najbolja rješenja za nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine', kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Rekla je također kako predstoji i provedba Intervencijskog plana za grad Vukovar u iznosu 170 milijuna kuna te projekta Arheološkog parka Vučedol. Napomenula je kako je u petak na sjednici Upravnog odbora Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, sukladno zaključku Vlade, donesen rebalans proračuna Fonda od 20 milijuna kuna.

Po riječima ravnatelja Lučke uprave Vukovar Alena Jakumetovića, pristanište je namijenjeno za privez čamaca i drugih plovila za sport i rekreaciju građana grada Vukovara. Sastoji se od vodnog prostora za vez plovila, pontona, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde, a njegovom se izgradnjom osiguralo ukupno 140 vezova za plovila.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio je kako je riječ o značajnom ulaganju za grad Vukovar od kojega će koristi imati svi oni koji imaju čamce i plovila, a sada će njihova plovila dobiti sigurno pristanište i vez.