HRVATSKA KAO GRADILIŠTE

Žalac: Gdje su HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici, tu su projekti i tu se radi

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 19:02
  • Objavljeno 10.05.2019 u 18:20
Bionic
Reading

Kandidati HDZ-a na izborima za EU parlament predstavili su se u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a Dubravka Šuica rekla je kako to nisu samo euroizbori, već i izbori za Vinkovce, za Vukovar, za Vukovarsko-srijemsku županiju, pa i izbori za Hrvatsku, tek potom za Europski parlament, jer samo sinergijom svih razina može se nešto napraviti

Tu sinergiju dokazuje u zadnje dvije i pol godine Vlada premijera Andreja Plenkovića koji izvrsno poznaje europske politike i vodi Hrvatsku naprijed, istaknula je Šuica na konferenciji za novinare u Vinkovcima.

Podsjetivši da je HDZ-ov slogan na za predstojeće euroizbore „Hrvatska za generacije“ rekla je da su na HDZ-ovoj listi zastupljeni kandidati iz svih krajeva Hrvatske, među njima i četiri doktora znanosti kao i jedan koji će to skoro postati, a među prvih osam na listi pet je žena.

„Sada kada smo počeli obilaziti Hrvatsku, nema mjesta, nema općine, grada i županje gdje se ne provode bar dva, tri EU projekta, a cijela je Hrvatska veliko gradilište“, naglasila je Šuica.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac vodi računa o ravnomjernom raspoređivanju EU sredstava, dodala je. Gdje su HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici tu su projekti i tu se radi, rekla je.

  • +11
Dubravka Šuica i Gabrijela Žalac u Vinkovcima Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Vezano za odlazak mladih iz Hrvatske ocijenila je kako oni ne odlaze samo zbog ekonomske situacije „…već i zbog toga što je Hrvatska u EU i što je mobilnost postala jedna od naših sloboda, a mladi žele vidjeti kako se živi vani, žele steći znanja, a vjerujem da će se tako obogaćeni i vratiti kući“, kazala je.

HDZ želi da Hrvatska što prije uđemo u Schengenski prostor

Naglasila je kako se HDZ-ovi kandidati zalažu, što je i Vladina politika, da Hrvatska što prije uđe u Schengenski prostor.

"Hrvatska ne želi biti graničar i vanjska granica, ali kad u ovom trenutku već jesmo, onda želimo biti Schengenska granica“, poručila je Šuica.

Podržavaju i ulazak susjednih Srbije, BiH i Crne Gore u EU, ali tek nakon što ispune sve uvjete.

„Za Srbiju to je popis nestalih osoba iz Domovinskog rata, povratak otuđena kulturnog blaga i prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kakva uživa srpska manjina u Hrvatskoj“, naglasila je Šuica. Napomenula je i da je granica Hrvatske s BiH, Srbijom Crnom Gorom duga više od 1.300 kilometara i čuva je 6.500 policajaca.

Rekla je i da će njemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat europskih pučana Manfred Weber doći na skup HDZ-a u Zagreb 18. svibnja, a Weber će dobiti potporu HDZ-a za predsjednika Europske komisije.

Vukovarsko-srijemska županija do sada za EU projekte povukla oko 3 milijarde kuna

HDZ-ova kandidatkinja Nikolina Brnjac istaknula je da je Vukovarsko-srijemska županija do sada za EU projekte povukla oko 3 milijarde kuna.

Jedan od najveći projekata je ulaganje 70 milijuna eura u željezničku prugu Vinkovci-Vukovar. To govori i o strateškoj smjernici Vlade za razvoj željezničkog prometa, a što je vidljivo na nizu projekata, kako na mediteranskom koridoru tako i na bivšim paneuropskim koridorima, rekla je Brnjac.

Također, predstavili su se su i kandidati HDZ-a Goran Pauk i Domagoj Marojević.

Tijekom današnjega boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji kandidati HDZ-a za EU izbor, u Otoku su nazočili konferenciji o poduzetničkim zonama u pet slavonskih županija, posjetili Sajam EU projekata u Vinkovcima, nazočili dodjeli ITU mehanizma gradu Vinkovcima, obišli radove na Poduzetničkom inkubatoru kao i na projektu Aglomeracije u Vinkovcima. Popodne posjećuju Drenovce i tamošnji gastro show.