afrička svinjska kuga

Vučković: Prosvjednici će dobiti hitan poziv za sastanak u Zagrebu

29.11.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u srijedu sastanak s članovima Vlade i predstavnicima nadležnih institucija u vezi suzbijanja afričke svinjske kuge. Nakon sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je afrička svinjska kuga pod kontrolom.

'Posljednjih desetak dana imamo ukupno tri potvrđena slučaja, sva su u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stručnjaci su potvrdili dobru epidemiološku situaciju, no i dalje je treba pratiti', kazala je Vučković, prenosi HRT.

Dodala je kako su po pitanju mjera obavljene dodatne konzultacije s predstavnicima struke koji su potvrdili dobru epidemiološku situaciju. Međutim, potrebno je poštovati mjere, pratiti situaciju i 'slušati struku radi dugoročnog boljitka svinjogojskog sektora i proizvodnje hrane'. Navela je da je gospodarstvima na kojima su usmrćene svinje do jučer isplaćeno 1209 zahtjeva s ukupnom vrijednošću isplata nešto manjom od 7.100.000 eura. U obradi je još 150 do 200 zahtjeva koji će biti isplaćeni do kraja tjedna.

Odgovarajući na pitanja oko nastavka prosvjeda i o eventualnom sastanku sa seljacima ministrica Vučković je rekla da nije direktno razgovarala s prosvjednicima.

'Žao mi je ljudi koji se bave poljoprivredom i imaju probleme. Što se tiče poziva na sastanak, ne može se baš odgovoriti na poziv koji stigne ujutro. Naša je obaveza razgovarati sa svima pa ću potvrditi da će Ministarstvo na ovu temu obratiti se pozivom za sastanak u najkraćem roku. Dobit će hitan poziv i raspravit ćemo sve teme. Mi u Slavoniju dolazimo svih ovih godina, ona je prioritet pa će sastanaka u Slavoniji biti. Ali ovaj sastanak koji zazivaju mnogi, bit će u Zagrebu što je želja i zahtjev većine dionika', kazala je ministrica Vučković, prenosi N1.

Ministarstvo poljoprivrede će danas pozvati na sastanak sve zainteresirane za ovu problematiku koji legitimno zastupaju svinjogojce. Odgovarajući na pitanje o dolasku seljaka u Zagreb, ministrica je rekla: 'Ako članovi Stožera ili Sindikata odbiju poziv u Ministarstvo na zajedničke razgovore sa svim dionicima, razmotrit ćemo pojedinačne zahtjeve i ponuditi termine. Mi ćemo naš sastanak održati jer je to naša obaveza.'

O eventualnoj šteti za HDZ na izborima rekla je: 'Vjerujem da se rad uvijek isplati. To je duži put, ali uvijek pobjeđuje.'

Vučković je također naglasila da virus nije opasan za ljudsko zdravlje, ali može uništiti svinjogojski sektor i ekonomiju.