PREDSTAVIO NOVU VLADU

Vučićeve uzdanice: mlada pravnica i prva LGBT ministrica na Balkanu

08.08.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Mandatar srbijanske vlade Aleksandar Vučić danas je objavio popis ministara nove vlade u kojoj se nalazi osam novih imena u odnosu na prethodnu. Biografije novih srbijanskih ministara odišu zanimljivim detaljima pa je tako novi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović postdiplomac Centra za multidisciplinarne studije na kojem je završio smjer zaštite životne sredine, dok je nova ministrica Ana Brnabić pripadnica LGBT populacije o čemu je prije izbora za ministricu obavijestila Vučića koji je na to kazao 'baš me briga za to'

Kako javljaju srbijanski mediji, novi ministri su Goran Knežević (gospodarstvo), Branislav Nedimović (poljoprivreda), Nela Kuburović (pravosuđe), Ana Brnabić (državna uprava), Mladen Šarčević (obrazovanje) te Vladan Vukosavljević (informiranje).

Bez fotelja su, pak, ostali Nikola Selaković, Željko Sertić, Ivan Tasovac Snežana Bogosavljević Bošković, Kori Udovički, Srđan Verbić i Velimir Ilić

Također, mjesta ministara bez portfelja dobili su nekadašnja ministrica zdravstva i potpredsjednica SPS Slavica Đukić-Dejanović i lider novih partnera naprednjaka iz PUPS i prvi čovjek Pošta SrbijeMilan Krkobabić. Time je SPS nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti ostao u vladi, budući da su Ivica Dačić (vanjski poslovi) i Aleksandar Antić (rudarstvo) zadržali pozicije, dok je Slavica Đukić Dejanović novo staro ime u vladi.

Novi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u vladu dolazi s pozicije gradonačelnika Sremske Mitrovice. Bio je član DSS, a 2011. godine napušta stranku i osniva stranku Vrijedna Mitrovica, koja je nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija. Član SNS je postao u siječnju prošle godine.

Mladen Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sustava Ruđer Bošković, završio je zemljopis na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a postdiplomski studij na Centru za multidisciplinarne studije – smjer zaštita životne sredine.

Dodaje se da je tijekom školovanja postizao vrhunske rezultate i stekao pravo na ubrzane studije i stipendije za postdiplomske studije, kao i da je diplomirao s 22 godine. Osim Obrazovnog sistema Ruđer Bošković, osnivač je više privatnih škola u Srbiji i regiji.

Ministar gospodarstva Goran Knežević nekadašnji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi čiji je premijer bio Ivica Dačić. Bio je gradonačelnik Zrenjanina, a 2008. je uhićen 'u akciji protiv građevinske mafije'.

Dosadašnja pomoćnica ministra pravosuđa Nela Kuburović nova je ministrica pravosuđa koja je tijekom studija bila stipendistica fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije. Jedno vrijeme radila je volonterski na Prvom općinskom sudu u Beogradu.

Nova ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić dosadašnja je predsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Brnabić ima MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Britaniji, a osnivačica je nekoliko konzultantskih tvrtki i fondacija te je 2013. Godine dobila priznanje 'Biznis dama godine' u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

Pripadnica je LGBT populacije, a mandatar Vučić je kazao kako mu je nova ministrica to napomenula, na što je on odgovorio da ga je 'baš briga za to'.

'Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti. Odgovorio sam joj mene interesira što možeš napraviti, a znam koliko si stručna i vrijedna', rekao je Vučić na konferenciji u Skupštini Srbije.

Mandatar je rekao da je sretan što može raditi s nekim kao što je Brnabić te da u njezinoj poslovnoj biografiji nema mrlja.

Ivana Tasovca će na poziciji ministra kulture i informiranja zamijeniti Vladan Vukosavljević, koji je radio kao gradski sekretar za kulturu Beograda, bavio se prodajom nekretnina, a član je Krunskog kabineta obitelji Karađorđević