'SKANDAL SVJETSKIH RAZMJERA'

Vučić: Zamislite da smo mi ukinuli latinicu!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.08.2015 15:57
  • Objavljeno 19.08.2015 u 15:56
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u srijedu je izjavio kako se mora razgovarati o odluci vukovarskog gradskog vijeća da ukine ćirilične natpise u tome gradu, čime je reagirao na izjave dužnosnika EU da Bruxelles nije nadležan za to

"Kad je u pitanju Srbija, izjašnjavali su se i o mnogo manje važnim pitanjima i držali predike. O temeljnim vrijednostima EU, za koje se svi zalažemo - demokraciju, slobodu, ljudska i manjinska prava - nemaju reakciju na svoju državu članicu, a miješaju se u nešto što nema veze sa temeljnim vrijednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije", rekao je Vučić u povodu prijepora koje je izazvala odluka vukovarskog gradskog vijeća o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

'Hrvatska jest suverena zamlja, ali ovo su stvari o kojima se mora govoriti. Zamislite da smo mi ukinuli latinicu u Beogradu ili Subotici - to bi bio skandal svjetskih razmjera', rekao je Vučić, naglašavajući da će ustrajati u borbi za prava Srba te da Srbija neće uskraćivati prava nikome.

'Nikada nećemo uskraćivati prava nekom drugom narodu kod nas. Koristite latinično, ćiriličko pismo, u Srbiji možete slobodno, ovo je slobodna i otvorena zemlja', poručio je srbijanski premijer.

Ministar pravosuđa u Vučićevoj vladi Nikola Selaković izjavio je također u srijedu da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ocijenivši da ona predstavlja pitanje civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!