posjet ateni

Vučić uoči sastanka sa Zelenskim: Ukrajinsko priznanje Kosova bilo bi velik udarac Srbiji

21.08.2023 u 19:49

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak u Ateni, uoči najavljenog sutrašnjeg susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, da bi potencijalno ukrajinsko priznanje Kosova bilo "velik udarac" Srbiji.

"Sutra ujutro ću na zahtjev ukrajinskog predsjednika imati sastanak s njim u četiri oka. Vjerujem da ćemo da imamo otvoren i dobar razgovor. Razgovarat ću s njim o svemu što se u posljednje vrijeme događalo oko Kosova, priznavanja ili nepriznavanja teritorijalnih integriteta i jednih i drugih", rekao je Vučić srbijanskim novinarima u Ateni.

Vučić je rekao da bi potencijalno ukrajinsko priznanje Kosova za Srbiju bio "velik udarac".

Srbijanski predsjednik doputovao je u prijestolnicu Grčke na poziv grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa. Sudjelovat će na neformalnoj raspravi čelnika zemalja zapadnog Balkana i nekoliko država članica Europske unije o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Srbija jedina među sudionicima neformalnog okupljanja još nije uvela sankcije Rusiji.

  • +6
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Susret se simbolično održava na 20. obljetnicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u. 

U Ateni su i premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.