REAKCIJE IZ SRBIJE I BIH

Vučić: Svi smo znali kakav će biti ishod presude Mladiću

22.11.2017 u 13:40

Bionic
Reading

'Svi smo znali da će to biti ishod, ne postoji nijedan čovjek odavde da to nije znao', rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentirajući izrečenu presudu Ratku Mladiću

Pozvao je građane Srbije je da počnu gledati u budućnost i kako da se sačuva mir i stabilnost u regiji, te kako će živjeti djeca.

'I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja stvaramo bolju Srbiju za nas. Srbija je poštovala sve žrtve drugih naroda, nisam siguran da je isti pijetet bio i prema srpskim žrtvama', rekao je predsjednik Srbije.

Na pitanje kako to da nitko nije odgovarao za zločine Ramuša Hardinaja, Ante Gotovine i Nasera Orića, rekao je da njihova suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici.

'Na sramotu onima koji su takvu pravdu dijelili  jer postoje i živi dokazi za zločine nad Srbima. To ne smije umanjiti niti trebamo pravdati zločine koje su počinili neki sa srpskim imenom i prezimenom', kazao je Vučić.

U prvim reakcijama političkih stranaka u Srbiji  na presudu Mladiću, predsjednik Nove stranke Zoran Živković ocjenio je da je ona normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju.

'Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga', rekao je Živković agenciji Beta, prenosi N1.

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović naveo je da kazna koja je izrečena Mladiću predstavlja djelomičnu satisfakciju za obitelji žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regiji.  

Presuda, prema njegovim riječima, treba biti osnova na kojoj se moraju graditi novi odnosi, politika pomirenja prije svega u Bosni i Hercegovini.  

SPO je, posle presude Mladiću, poručio da je jako važno da se presuda jednom čovjeku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu.

Mladić je heroj

Predsjednik Dveri Boško Obradović izjavio je, s druge strane, da je Mladić ratni heroj i da odbacuje sve presude Haškog suda kao nepravedne.

'Odluka o doživotnoj kazni je vrhunac djelovanja Haškog suda kao antisrpskog čije odluke smatram skandaloznim', rekao je Obradović novinarima u parlamentu povodom doživotne presude izrečene Ratku Mladiću.

Naveo je da je 'smisao djelovanja' Haškog sudada presudi Srbima, srpskoj povijesti, narodu i državi kao genocidnoj, te da odbacuje sve presude tog suda.

Za Obradovića su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić srpski junaci i ljudi koji su "ugradili sebe" u obranu Republike Srpske i srpskog naroda u BiH da se ne ponovi genocid nad Srbima iz Prvog i Drugog svjetskog rata za koji, kako je rekao, niko nikada nije odgovarao.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj u srijedu su, nakon izricanja kazne doživotnog zatvora Mladiću, odbacili tu presudu kao nepravednu i pristranu, dok iz Sarajeva nastavljaju stizati izrazi potpore pravorijeku ICTY-a, uz ocjenu kako je doživotni zatvor jedina moguća kazna za tako teške ratne zločine čiju je provedbu naložio Mladić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je presuda dokaz da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali, a počinitelji bježali od svoje odgovornosti, te da će ratna povijest ostati zabilježena na temelju činjenica što ih je utvrdio ICTY i koje neće dovesti u pitanje nikakvi pokušaji njihova relativiziranja.

 No predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ujedno prvi dužnosnik iz reda bosanskih Srba koji se očitovao o presudi Mladiću, u Banjoj Luci je izjavio kako Haaški sud "nastavio najstrože kažnjavati samo Srbe'.

  • +3
Ratko Mladić u haškoj sudnici Izvor: Reuters / Autor: POOL

"Nakon svih spornih presuda, uz ignoriranje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i stručnih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", kazao je Čubrilović, potuživši se zbog činjenice da je ICTY Srbima koji su proglašeni krivim za ratne zločine do sada izrekao ukupno 1.200 godina zatvora, dok su, kako je izračunao, Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno dobili 360 godina.

Činjenične navode iz presude Čubrilović nije komentirao, a oni se odnose i na Mladićevo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio teroriziranje stanovnika Sarajeva.

Iz oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) ocijenili su kako je presuda Mladiću u svakom slučaju povijesni događaj, važan prije svega za žrtve zločina.