HAŠKI VETERANI

Oni su presudili Mladiću: Iskusna sudačka trojka zajedno ima 213 godina

22.11.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Haški sud izriče presudu ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nakon saslušanja više od 300 svjedoka i pregledanja oko 10.000 dokaza. Presudu izriče Vijeće predsjedajućeg Alphonsa Orieja, u kojem su još suci Bakone Moloto iz Južnoafričke Republike i Christoph Flügge iz Njemačke

Sudac Alphons M.M. Orie rođen je 23. studenog 1947. godine u nizozemskom Groningenu. Od 2011. do sada sudac je Mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Od 2001. godine predsjedajući je sudac Pretresnog vijeća i trenutno predsjeda u postupku u predmetu Mladić.

Bio je sudac Vrhovnog suda Nizozemske, partner u odvjetničkom uredu Wladimiroff & Spong, Haag, specijalizirao se za kazneno pravo i međunarodne kaznene predmete, uključujući prekograničnu obranu, izručenje, prebacivanje zatvorenika, međunarodnu pravosudnu suradnju i kaznene predmete pred Vrhovnim sudom. 

Također, bio je pomoćni sudac Apelacijskog suda u Amsterdamu, jedan od osnivača i predsjedajući Udruženja za međunarodno kazneno pravo (Gezelschap voor internationaal Strafrecht), odvjetnik pri Vrhovnom sudu Nizozemske te predavač na Sveučilištu u Leidenu, Odsjek za krivično pravo. Dobitnik je počasnog doktorata Slobodnog sveučilišta u Amsterdamu, a 2008. odlikovan je ordenom Oranje Nassau, izvještava N1 BiH.

Sudac Bakone Justice Moloto rođen je 26. srpnja 1944. godine. Bivši je južnoafrički odvjetnik, a sada sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Sudac Moloto je započeo karijeru u pravosuđu kao odvjetnik obrane, radeći samostalno tijekom sedam godina, počevši od 1978. Od 1985. radio je u timu s još četiri odvjetnika obrane, da bi se nakon dvije godine pridružio Centru za pravno obrazovanje Udruženja tamnoputih advokata te je obavljao funkciju direktora pet godina.

Haški sud Autor: icty

Moloto se 1993. priključio nacionalnoj elektrodistribuciji kao pravni savjetnik. Dok je radio za elektrodistribuciju, 1995. godine pozvan je u vijeće koje je formirano u novoustanovljenom sudu što se bavio presuđivanjem u predmetima zemljišnih potraživanja ljudi čije je zemljište bilo predmet protupravnih eksproprijacija za vrijeme aparthejda. Tu funkciju je obavljao sedam godina, dok je posljednje dvije od njih bio i sudac Suda za zemljišna potraživanja i sudac Vrhovnog suda.

Vlada Južnoafričke Republike je 2005. Molotoa predložila za suca MKSJ-a.

Tijekom svog mandata sudac Moloto je predsjedao vijećima u predmetima protiv Milana Martića, Rasima Delića, Momčila Perišića i na ponovljenom suđenju u predmetu protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Trenutno je član vijeća koje postupa u predmetu protiv Ratka Mladića.

Žrtve zločina Ratka Mladića ispred sudnice u Haagu Izvor: Reuters / Autor: MICHAEL KOOREN

Sudac Christoph Flügge rođen je u 14. srpnja 1947. u Hamburgu. U prosincu 2011. izabran je za suca Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS). Od 18. studenoga 2008. stalni je sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Od 2001. do 2007. bio je državni tajnik u odjelu za pravosuđe Senata Berlina, a prethodno je obavljao funkcije načelnika uprave za zatvore u odjelu za pravosuđe Senata Berlina, suca Općinskog kaznenog suda i Okružnog kaznenog suda u Berlinu. Bio je javni tužitelj u Berlinu i osobni suradnik senatora za unutarnje poslove u Berlinu.

Od 1996. do 2007. bio je član Upravnog odbora Savjeta Europe za reformu sustava kazneno-popravnih ustanova u Ukrajini. Od 2002. do 2004. i od 2006. od 2008. bio je član Odbora povjerenika Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju. Od 2001. do 2007. bio je član savjeta Fondacije Memorijalnog centra Berlin-Hohenschönhausen.

Urednik je i autor knjiga i raznih drugih publikacija o tranziciji kazneno-popravnog sustava bivše DRN, organizacijskoj reformi i unapređenju standarda postupanja u zatvorima Njemačke, reformi pravosuđa u srednjoj i istočnoj Europi te međunarodnom kaznenom pravu.