PORUKA UOČI POSJETe HRVATSKOJ

Vučić: Predlažem da uvedemo šest mjeseci moratorija na teme iz prošlosti

06.02.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je uoči posjeta Hrvatskoj da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti. Stoga je predložio moratorij na šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti

Srpski predsjednik je u intervjuu Globusu govorio o konkretnim prijedlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koje će iznijeti hrvatskoj predsjednici.

Kad je riječ o traumatičnim temama iz Drugoga svjetskog rata i rata 90-ih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obje strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme.

'Hajde da se dogovorimo da u idućih šest mjeseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili prije nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi. I oko 4. kolovoza i oko nekih drugih škakljivih datuma',  kaže Vučić.

Na pitanje očekuje li da će Kolinda Grabar-Kitarović prihvatiti njegov prijedlog srpski predsjednik odgovara:

'Mislim da zaključak naših razgovora treba biti: suglasni smo da se ni oko čega nismo suglasili kada je riječ o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje razumjeti jedni druge u narednom periodu.

Budućnost Hrvata i Srba vidi u intenziviranju suradnje i međusobnom boljem razumijevanju.

  • +11
Aleksandar Vučić u posjetu Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Hina/Pixsell

'Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumjeti da ćemo opstati i preživjeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što prije to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji' ističe Vučić. .

Srpski predsjednik u intervjuu govori i o pitanju nestalih u ratu, kontroverznoj izložbi o logoru Jasenovac što ju je srpska Vlada organizirala u sjedištu UN-a u New Yorku, o strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njezinu putu u Europsku uniju…