POLITIKA ZA MLADE

Vučić najavio dramatične reforme

05.04.2014 u 20:41

Bionic
Reading

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) i budući srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u subotu da će nova vlada biti formirana najkasnije do 25. travnja i imat će najviše 19 ministarstava, a ključni su joj zadaci sprovođenje strukturnih reformi, dramatične uštede u javnom sektoru i državnom proračunu te agresivno jačanje privatnog sektora.

“Obećavam da ništa više neće biti kao što je bilo”, rekao je Vučić novinarima nakon što je predsjedništvu naprednjaka predstavio svoj program i ciljeve vlade i najavio da će već od ponedjeljka započeti razgovore s parlamentarnim strankama, ali je napomenuo i da vlada može biti manja od predviđenih 19 ministarstava.

Prvi razgovor bit će s vođom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Isztvanom Pazstorom, a dan kasnije s dosadašnjim koalicijskim partnerom, predsjednikom socijalista (SPS) Ivicom Dačićem.

Vučić je rekao da će na razgovor pozvati i Novu demokratsku stranku (NDS) Borisa Tadića, ali to ne znači i da će biti koalicije naprednjaka i NDS.

“Pred Vladom su ozbiljni zadaci, sljede dramatične uštede u javnom sektoru i agresivno jačanje privatnog sektora... Privatni sektor ćemo podići dramatično, a u programu buduće vlade bit će tri dijela strukturnih reformi”, objasnio je Vučić.

To, kako kaže, podrazumijeva usvajanje do kraja lipnja svih najvažnijih reformskih zakona - o radu, stečaju, privatizaciji, osiguranju, planiranju i gradnji, uredu za brze odgovore, te 13 zakona iz oblasti pravosuđa, budući Srbija planira do kraja godine otvoriti poglavlja 23 i 24 koji se odnose na vladavinu prava.

Dio reformi bit će usmjeren i na rješavanje problema u tvrtkama u preustroju iz državnog sektora, što podrazumijeva stvaranje uvjeta za privlačenje novih inozemnih ulagača.

U trećem području u kojem se, po Vučićevim riječima, očekuju najveće promene uslijedit će “dramatična promjena odnosa i ponašanja oko svega što se zbiva u javnim tvrtkama”.

“Gdje god se pokaže da rukovodeće strukture u tim poduzećima nisu sposobne ići će se u privatizaciju, bit će dramatičnih smanjenja broja zaposlenih, jer hoćemo izgraditi zdravo i dobro gospodarstvo koje će našoj djeci osigurati budućnost”, objasnio je svoje namjere na čelu buduće srbijanske vlade vođa naprednjaka Aleksandar Vučić.

On je istaknuo da će vlada “voditi politiku dobru za mlade generacije” i da takva politika “nije dobra za budući rezultat” naprednjaka na nekim od narednih izbora.

Što smo obećali to ćemo i ispuniti ali “to ne znači med i mlijeko, već teške reforme”, kaže Vučić.

“Očekujemo veliko povećanje zaposlenih u privatnim sektoru. Suština je da dio zaposlenih iz javnog prebacimo u privatni sektor, jer on plaća javni, a ne obratno”, kazao je Vučić i obećao da će se upletati u rad svakog ministarstva jer više neće dopustiti “feude u vladi”.

Poručio je da će i država tražiti dio svog profita od tvrtki u čijem je kapitalu suvlasnik, poput Naftne industrije Srbije u kojoj, uz većinsko rusko vlasništvo i upravljačka prava, državi pripada skoro jedna trećina - 29 posto.

Vučić je najavio konstitutivnu sjednicu Skupštine Srbije 16. ili 17. travnja, naglasivši da šef parlamenta ne mora nužno biti iz SNS, iako su naprednjaci na izborima osvojili najviše zastpničkih mandata.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 16. ožujka SNS je uvjerljivom pobjedom s koalicijskim partnerima osvojio 158 zastupničkih mjesta, koalicija okupljena oko socijalista (SPS) Ivice Dačića 44, Demokratska stranka Dragana Đilasa 19, koalicija uz Novu demokratsku stranku Borisa Tadića 18, Savez vojvođanskih Mađara šest, Stranka demokratske akcije Sandžaka tri, te stranka Albanaca s juga Srbije, Partija za demokratsko djelovanje, dva zastupnička mandata.